От години учените спорят по въпроса какъв е точно смисълът на женския оргазъм, но скорошно проучване решава да се концентира върху нещо друго, а именно - различните типове оргазъм при дамите.

Според данните, събрани от вибратор с биофийдбек, свързан с Bluetooth, са идентифицирани три вида оргазъм. Определят ги като вълна, лавина и вулкан.

Компанията Lioness, която произвежда вибраторите, използвани за целите на проучването, успява да ги разграничи и наименува още през 2017 г., но ново изследване, публикувано в The Journal of Sexual Medicine, потвърждава техните твърдения.

За целите на научния труд, са помолени 54 жени да позволят събирането на данните им за мастурбация по време на самозадоволяване и "контролно" състояние, при което вибраторът е поставен, но не се извършва самостимулация.

Мъжкото либидо, ядките и какво количество е необходимо за по-силен оргазъм

Колко му трябва на мъжа за страхотен секс

Само няколко грама от това

"За условията на оргазъм жените бяха инструктирани да се самостимулират до един оргазъм и след това да изключат уреда две минути след постигането му", пише екипът в своето проучване. "Това позволява да се определи кога са настъпили оргазмите и да се наблюдава видът на промените в контракциите на тазовото дъно, които предхождат и следват всеки оргазъм."

Снимка 589868

Източник: iStock

Секс играчките имат сензори, които отчитат налягането, както и инструменти за измерване на температурата, жироскоп и акселерометър, всички от които се предават на сървър чрез Bluetooth. Събраните данни показват трите типа оргазъм, описани по-рано и от компанията за вибратори.

А именно "вълна" - кратък изблик на тазови контракции, които са предшествани от ритъм на напрежение и освобождаване на тазовото дъно.

Сексът, женският оргазъм и откриха ли учените причината за него

Това ли е причината жените да получават оргазъм

Не всичко е удоволствие

"Вулкан" - оргазъм, предшестван от увеличаване на напрежението на тазовото дъно нагоре. И "лавина" - по-силно усещане високо в тазовото дъно, като базалните контракции се поддържат по време на самостимулация, но има низходящи контракции по време и след оргазъм.

Що се отнася до изследваните дами, те описват оргазмите си така: "При вулканичният оргазъм почти всеки мускул в тялото ми се напряга, докато удоволствието се засилва значително, а след това има огромно освобождаване. Знам, че е свършило, когато мога да се отпусна".

Снимка 589869

Източник: iStock

При лавинния оргазъм "тялото ми започва да трепери и след това внезапно избухвам в оргазъм. Тялото ми щраква и чувствам нещо като спазми (приятни) отново и отново, докато в крайна сметка не започне да се успокоява, преди най-накрая да остави мускулите ми да си починат."

Най-често срещаният тип, преживян от жените, е вълната (26 от 54), следвана от лавината (17 от 54) и след това вулканът (11 от 54). Според данните става ясно, че жените изпитват само един вид оргазъм, уточняват от IFL Science.

Мисионерска поза, оргазъм и това ли е най-благоприятната поза, която позволява на жената на свърши

Позата, която води (почти) всяка жена до оргазъм

С малко допълнителна помощ обаче

"Някой с вулканичен оргазъм няма да има и лавинообразен оргазъм", пишат от компанията през 2017 г. "Това не означава, че наличието на множество модели е невъзможно. Досега просто не сме имали такъв случай, въпреки множеството събрани данни през годините", заключват изследователите.