Безспорен факт е, че парите движат света. Затова любопитно е да знаем коя е държавата, която притежава най-много от тях.

6 от най-добрите места в света за работа от разстояние

6 от най-добрите места в света за работа от разстояние

Две от тях са в Европа

През 2021 г. на върха настъпва промяна - САЩ е лишена от титлата си на най-богата страна в света, а мястото ѝ е заето от Китай. Промяната в класацията на световното богатство е обявена в доклад, който пръв разкри, че стойността на китайската държава е скочила от 7 трилиона долара през 2000 г. до 120 трилиона през 2020 г.

За същото време стойността на Съединените щати се е покачила до почти 90 трилиона долара, но въпреки това не е успяла да заеме първото място.

Снимка 640279

Източник: iStock

Надпревара за първото място в класацията допринесе за почти една трета от общото увеличение на световното богатство, което нарасна от 156 трилиона долара на 514 трилиона долара за същия период от време.

Смята се, че икономическият възход на Китай се е ускорил, след като страната става член на Световната търговска организация - междуправителствена организация, която регулира търговията между държавите.

Въпреки огромното богатство на Китай обаче факт е, че то не се споделя от цялата страна, а се съдържа само в 10% от най-богатите домакинства. Същото съотношение се наблюдава и в САЩ.

САЩ, Китай, Германия - държавите с най-много жени милиардери

Къде живеят най-много жени милиардери

И коя е най-богата жена на планетата

Но какво е положението две години по-късно и дали все още Китай е най-богатата страна в света?

Според Global Citizen Solutions това вече не е така. Изглежда, че САЩ са си върнали преднината и през миналата година са били най-богатата страна в света с колосалната сума от 145,8 трилиона долара.

Различна е положенито обаче, ако се съди по брутния вътрешен продукт на глава от населението. Тук победител е Люксембург със сума от 127 673 долара, следван от Ирландия, Норвегия и Швейцария, пише IFL Science.