Някои части на земното кълбо са толкова неприветливи, че дори кратък престой в тях може да доведе до тежки последици за човешкото здраве. Съществуват и региони, в които местните жители са изправени пред постоянна заплаха от природни или причинени от човека опасности.

5 от най-опасните пътища по света в Турция, Индия, Пакистан, Боливия и Нова Зеландия

5 от най-опасните пътища по света

Шофиране с риск за живота

Разположени от Арктика до Тихия океан - ето кои са някои от най-опасните места в света.

Фукушима, Япония

Областта е широко известна заради ядрения реактор, засегнат от разрушителното земетресение през март 2011 г. Последвалото цунами предизвиква масивна вълна с височина над 12 метра, която ударя електроцентралата "Фукушима", което води до сериозен ядрен инцидент.

Като предпазна мярка срещу последвалата радиация, приблизително 120 000 души от региона са евакуирани. В момента мястото на бедствието остава ограничена зона. През юли 2018 г. бе установено, че нивата на радиация в съоръжението все още са опасни за хората, пише Stars Insider.

Аралско море, Централна Азия

Призрачният воден басейн се простира между Казахстан, Туркменистан и Узбекистан. От 60-те години на миналия век Аралско море, което преди е било голямо безотточно езеро, преживява бърз упадък поради проектите на СССР за напояване, които пренасочват водите му.

Снимка 637299

Източник: iStock

Това води до значителна екологична катастрофа в района. Езерото е замърсено с пестициди и други селскостопански химикали от околните земи. Поради пресъхването на морето на негово място се образува нова пясъчно-солена пустиня - Аралкум.

Остров Возрождения, Аралско море

Островът е бил използван от Съветския съюз за провеждане на експерименти с биологични оръжия, което го прави изключително опасно място.

По време на активния период на базата се случват множество злополуки. Няколко души загиват поради неволно изпускане на вируса на едра шарка. Според редица доклади други биологични оръжия като спори на антракс и бубонна чума са съхранявани на територията на острова.

Норилск, Русия

Разположен на 2900 км от Москва, Норилск е не само най-северният град в света (отвъд Полярния кръг, построен през 1935 г.), но е смятан и за един от най-замърсените.

За силното замърсяване, както и за огромните количества вредни газове, които водят до киселинни дъждове и смог, е отговорно топенето на никелова руда тук. Градът е с около 177 000 жители, които имат средна продължителност на живота с 10 години по-малка от останалата част на Русия.

Скелетното крайбрежие, Намибия

Понятието се отнася за голяма част от северното крайбрежие на южноафриканската държава. И с право районът е получил от португалски моряци названието "портите към ада". И до днес крайбрежието на Намибия представлява сериозна опасност поради суровите си климатични условия - поривисти ветрове, силни вълни и гъсти мъгли. Този коварен микс позволява акустиране на плажа, но връщането обратно в океана е почти невъзможно.

Моряците, претърпели корабокрушение в тази крайбрежна зона, са изправени пред сурова, суха шир от безкрайни пясъчни дюни. Оцеляването е истинско предизвикателство.

Припят, Украйна

Катастрофата в Чернобил е смятана за най-ужасяващата ядрена авария в историята, причинена от човешка грешка.

След разтопяването на ядрен реактор на електроцентралата през 1986 г., близкият град Припят е подложен на мерки за евакуация. И до ден днешен той остава необитаем поради повишените нива на радиация. Посещенията са възможни, но са ограничени и в кратки срокове.

Долината на смъртта, САЩ

Разположено на територията на американския щат Калифорния, мястото е известно със своите тежки метеорологични условия, откъдето идва и "болезнено" подходящото му име. В пустинната долина е регистрирана най-високата температура в света - 54°C. И макар през летния сезон температурите често да надвишават 50°C, през зимата пък падат под нулата.

Най-опасните и най-безопасните страни по света за пътуване през 2023 г.

Най-опасните страни през 2023 г.

Оценени по редица фактори

Дзержинск, Русия

Разположен на 400 км от Москва, градът често е признаван за един от най-замърсените в света. Химически и биологични дейности от периода на СССР причиняват широко замърсяване в района. Редица изследвания сочат, че средната продължителност на живота на хората там е едва 47 години.

Езеро, в близост до града, в което са изхвърлени големи количества химически отпадъци, е получило името "черна дупка". То е една и от най-замърсените водни площи в света.