Интернет е необходимост в съвременния дигитален свят и е широко използван в нашето ежедневие. Достъпът до него вече се счита за основно изискване в повечето страни, като над 63% от световното население, надхвърлящо 5 милиарда души, има способността да се свързва със света онлайн. Този достъп обаче далеч не навсякъде е еднакъв.

През 2023 г. някои страни имат 90% свързаност с интернет, докато други трудно се борят да достигнат дори 25%, пише CEOworld. И все пак наличието на достъп до мрежата не означава непременно да се насладим на безплатна и неограничена услуга. Това несъответствие е особено ясно изразено в страни, където управляват авторитарни режими.

Тези правителства често налагат строги мерки за цензура, за да контролират потока от информация, особено когато това застрашава тяхното управление. Въпреки че като причина да го правят сочат борбата с дезинформацията, действителните мотивации често са по-зловещи. Следователно свободата на интернет в световен мащаб е в тревожен упадък. Китай се откроява като отличен пример за нация със строга интернет цензура, която оказва влияние върху растежа на големите компании за социални медии.

Снимка 638124

Източник: iStock

Платформи като Facebook, Instagram, Snapchat и YouTube на Google там са забранени. Въпреки че Facebook някога работи в страната, той е забранен през 2009 г. след бунтовете в Урумчи, като китайското правителство твърди, че активисти са използвали платформата, за да координират действията си.

Макар това да коства на тези гиганти в областта на социалните медии достъп до най-големия пазар в света, те все още генерират значителни приходи от продажбата на рекламно пространство на китайски субекти. През 2018 г. Facebook печели между 5 и 7 милиарда долара от китайски рекламодатели, което представлява близо 10% от общите приходи.

Страната с най-много отвличания в света е в Европа

Страната с най-много отвличания в света е в Европа

Ето коя е тя

От друга страна, има разлика между страните, които силно цензурират съдържанието, и тези, които се стремят да се борят с дезинформацията, което е сериозна глобална загриженост.

Въпросът придобива популярност след изборите в САЩ през 2016 г., когато Facebook е изправен пред критики, че не прави достатъчно, за да предотврати разпространението на дезинформация, за която се смята, че е повлияла на резултата от изборите.

За да се справи с това, Facebook прави промени в алгоритъма и наема допълнителни рецензенти на съдържанието, което увеличава разходите и намалява маржовете.

Снимка 638121

Източник: iStock

По подобен начин коригира алгоритъма си и Google, за да даде приоритет на подходящо и висококачествено съдържание, но е обвинен, че предпочита по-големи уебсайтове, засягайки приходите на по-малките и цялостното качество на резултатите от търсенето.

Тази промяна предоставя възможност за други търсачки като Bing, която си партнира с Microsoft Corporation. Докладът за приходите на Microsoft за второто тримесечие на 2023 г. подчертава нарастващата потребителска база на Bing, задвижвана отчасти от съчетаването му с ChatGPT. Това е технология, която притежава потенциала да революционизира индустрията на търсачките, като предлага висококачествена, подходяща информация, потенциално оспорвайки господството на Google.

Ето как изглежда и топ 10 на страните с най-тежка цензура в интернет:

1. Китай

Китай оглавява списъка със строга интернет цензура, забраняваща големи глобални приложения за социални медии. WeChat, китайска платформа, има над милиард потребители, докато други глобални компании за социални медии пропускат този доходоносен пазар.

Витоша студио, Надя, Илей и защо две китайки да завършват българска филология в Пекинския университет за чужди езици

От Китай с любов към българския език

Две китайки - Надя и Илей, разказват на български за своята страна, за нейната история и настояще, култура, традиции и хора

2. Иран

Иран често прекъсва интернет връзките и постоянно блокира основните приложения за социални медии.

3. Мианмар

Цензурата се увеличава в Мианмар след военен преврат през 2021 г., което води до спиране на интернет и блокиране на социалните медии.

4. Русия

Русия силно цензурира социалните медии и поддържа списък с блокирани интернет сайтове, което допринася за разпространението на пропаганда.

Снимка 638123

Източник: iStock

5. Саудитска Арабия

Саудитското правителство силно цензурира интернет и следи внимателно онлайн дейността.

6. Виетнам

Виетнам налага ограничения върху интернет съдържанието, въпреки че облекчава използването на Facebook. Сурови санкции се прилагат за неоторизирано онлайн изразяване.

7. Бахрейн

Бахрейн се ангажира с цензура на съдържанието и строг мониторинг на социалните медии. 

8. Куба

Куба е изправена пред интернет ограничения от собственото си правителство и санкции на САЩ, ограничаващи достъпа до различни платформи и уебсайтове.

9. Египет

Интернет цензурата се увеличава в Египет при режима на Ел-Сиси, придружена от наблюдение и сурови наказания.

Снимка 638125

Източник: iStock

10. Обединени арабски емирства

Докато Обединените арабски емирства предлагат високоскоростен интернет, приложения като WhatsApp са забранени, а порнографските уебсайтове са блокирани.

България и иновациите - кое място заемаме в световен мащаб през 2023 г.

На кое място се нарежда България в света по иновации през 2023 г.

Кой оглавява класацията

За да идентифицира държавите с цензура в интернет и забрани за социални медии, CEOworld се позовава на данни от Freedom House, като взема предвид критерии като намеса на правителството в достъпа до интернет и участие на националния регулаторен орган.