От китайците можем да очакваме всичко, а най-обичаме да се шегуваме, че са способни да направят реплика на всяко едно нещо, което съществува на този свят. Е, явно и на Слънцето могат...

NASA, Луната и ще изгради ли космическата агенция ядрен реактор на спътника на Земята

Смелите планове на NASA за Луната

Нова голяма крачка за човечеството

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е китайски реактор за ядрен синтез, който постави нов рекорд за устойчиви високи температури, след като за повече от 17 минути работи при стойности, пет пъти по-високи от тези на Слънцето.

Той достигна температура от 70 000 000 °C по време на експериментите, предават местни агенции. А това е сериозна крачка напред към крайната цел, с която се разработва експерименталното устройство - да достави почти неограничена чиста енергия чрез имитация на естествените реакции, протичащи в звездите.

Технологията за ядрен синтез се смята за Светия граал в производството на чиста енергия. Все още обаче сме далеч от момента, в който тя ще работи ефективно в условия, различни от лабораторни. 

Възпроизвеждайки физиката на реалното Слънце, реакторите за ядрен синтез обединяват атомни ядра, за да генерират огромни количества енергия, която може да се превърне в електричество, обяснява Independent.

Голямото предимство на технологията е, че не изисква полезни изкопаеми и не се отделят отпадъчни материали, за разлика от процеса на ядрено делене например. Физиците също така твърдят, че има много по-малък риск от екологична катастрофа.

Проектът EAST, който вече струва на Китай повече от 800 милиарда долара, ще продължи експеримента до юни. Китайският реакторен екип също така ще предостави техническа подкрепа за друг мегапроект за термоядрен реактор, който в момента се изгражда в Марсилия, Франция. The International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) ще бъде  най-големият в света, когато бъде напълно завършен. 

Безплатната енергия и как можем да правим ток от въздуха

Как се прави ток от въздух

Революционен момент за науката

Великобритания също има планове да построи електроцентрала за ядрен синтез като част от своята "зелена индустриална революция", като миналия месец беше обявен кратък списък от пет места за обекта. Проектът Spherical Tokamak за производство на енергия (STEP) има за цел да създаде концептуален дизайн до 2024 г. и да достави енергия до домовете на хората през четвъртото десетилетие на този век.