"Апчиху" се чува все по-често около нас напоследък. Има цяла армия от вредители, които с удоволствие ни помагат в тази мисия - прах, микроби, силни и натрапчиви миризми. И въпреки че в много случаи сме подразнени от нещо в заобикалящата ни среда, понякога кихането може да е причина за по-сериозно заболяване.

Телешко месо, цинк, настинка, грип и как ни помага да оздравеем по-бързо, когато сме болни

Как телешкото месо ни помага, когато сме болни

Тайната съставка на червеното месо

Случвало ни се е някой да кихне до нас и няколко мига по-късно да усетим неприятна миризма. Миризливото кихане всъщност казва много за човека и неговото здраве. Според IFL Science има четири различни категории миризливо кихане: сладко, неприятно, кисело и амонячно, които не бива да пренебрегваме.

Сладникаво на аромат кихане

Кихането със сладка миризма може да е резултат от химикали, произведени от бактерии в синусите, повишени кетони или диабетна кетоацидоза.

Кетоните се произвеждат от черния дроб, когато в тялото няма достатъчно инсулин. Случва се понякога, когато човек е на кето диета. Това обаче може да е и симптом на диабетна кетоацидоза - опасно усложнение, свързано с диабета.

Снимка 600975

Източник: iStock

Кихане с неприятна миризма

Кихането с ужасна миризма може да е резултат от инфекция на синусите. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията инфекция на синусите (синузит) е, когато има натрупване на течност в синусите - чудесна среда за развитие на микроби, често вируси и някои бактерии.

Грип, настинка, Covid-19 и защо боледуваме по-често през зимата

Защо боледуваме по-често през зимата

И как да се предпазим от грип и настинка

Един от симптомите на инфекция на синусите включва стичане на слуз в гърлото (наричано още постназално стичане) и лош дъх. Тези два симптома могат да допринесат за кихане с неприятна миризма.

Трябва да се потърси медицинска помощ, когато симптомите се влошат след подобрение, симптомите продължават повече от 10 дни без подобрение, силно главоболие, болка в областта на лицето или ако е имаме температура в продължение на повече от 3-4 дни.

Снимка 600973

Източник: iStock

Кихане с кисел аромат

Кихането с кисела миризма обикновено е признак за лош дъх. Ако тази миризма все още се появява след щателно четкане, почистване с конец и използване на вода за уста, това може да означава заболяване на венците.

Кихане, нос и пет трика, които да ни накарат да кихнем

Какво да направим, ако не можем да кихнем

Пет трика как да кихнем

Кихане с миризма на амоняк

Трябва да бъдем нащрек за здравето си, ако кихането мирише на амоняк. Това може да означава сериозен проблем, свързан с бъбреците или черния дроб, и е хубаво незабавно да потърсим лекарска помощ.