Всички знаем какво ни чака всяка година със застудяването на времето - грип, настинка, а от няколко години и Covid-19. Изведнъж ни се струва сякаш всеки около нас киха, кашля или подсмърча. Тези симптоми обикновено се появяват, щом зимата почука на вратата.

Телешко месо, цинк, настинка, грип и как ни помага да оздравеем по-бързо, когато сме болни

Как телешкото месо ни помага, когато сме болни

Тайната съставка на червеното месо

В ново проучване, което изследователите считат за научен пробив, се обяснява именно причината да боледуваме по-често през зимата. Оказва се, че самият студен въздух уврежда имунния отговор, възникващ още в носа ни. По думите на експертите през студените месеци страдаме повече от респираторни заболявания заради вродения ни имунен отговор, който изглежда е ограничен от по-ниските температури навън.

Това, което показва проучването, е, че намаляването на температурата в носа само с 5°C убива почти половината от милиардите клетки, борещи се с вируси и бактерии в ноздрите.

"Студеният въздух е свързан с повишена вирусна инфекция, тъй като по същество сте загубили половината от имунитета си само с този малък спад на температурата", споделят изследователите.

Снимка 598596

Източник: iStock

Те дават също и обяснение за тази реакция. За да разберем какво се случва, нужно е просто да си представим как респираторният вирус или бактерия нахлува в носа ни. Тогава предната част на носа веднага открива микроба, доста преди задната част на носа да разбере за "натрапника". В този момент клетките, покриващи носа, веднага започват да създават милиарди прости копия на себе си, наречени EV.

Въпросните EV не могат да се делят както клетките, но са като малки версии на клетки, специално предназначени да убият вирусите. EV действат като примамки, така че когато вдишваме вирус, той се прикрепя към тези примамки вместо към клетките.

"Това е една, ако не и единствената, част от имунната система, която оставя тялото ви да се бори с бактериите и вирусите, преди те действително да попаднат в него", разкриват още учените.

Клетките в тялото също съдържат "вирусен убиец", наречен микро РНК, който атакува нахлуващите микроби. Според проучването обаче EV в носа ни съдържат 13 пъти повече микро РНК последователности от нормалните клетки.

Какво тогава се случва с тези защитни реакции на организма ни щом настъпи студеното време?

За да си отговорят на въпроса, изследователите избират четирима участници, които да бъдат изложени на температура от 4.4°C, а след това да измерят условията в носните им кухини.

Снимка 598597

Източник: iStock

За съжаление изводът, до който достигат учените, не е обнадеждаващ. Оказва се, че да сме изложени на студен въздух и температурата в носа ни да падне, е достатъчно да елиминира защитните реакции, които имаме. Това е доказателство, че подобни условия намаляват наполовина способността на имунната ни система да се бори с респираторни инфекции.

Пандемията обаче ни припомни, че има ефективно средство за предпазване от зимните заболявания. И това са именно маските. Те ни помагат да се грижим за имунитета си, като ни предпазват от директно вдишване на вируси.

Есен, зима, витамин C, витамин D, витамин B комплекс, омега 3, пробиотици и как да подсилим имунната си система

Как да подсилим имунитета преди есента и зимата

Витамини на помощ

А най-добрият съвет, който могат да дадат експертите, за да се опазим здрави, е да поддържаме интраназалната среда по-топла. По този начин помагаме на вродения ни имунен защитен механизъм да работи по-ефективно, пише CNN.