Каперсите не са нито плодове, нито зеленчуци. Те са зелените, неузрели цветни пъпки на храста Capparis Spinosa. За негова родина се спряга Средиземноморието, но се среща и по други географски ширини, особено в Азия, стига климатът там да е полусух или сух.

Снимка 529994

Източник: iStock

Каперсите не се богати на хранителни вещества, но съдържат солидни дози витамин К, мед, желязо и магнезий. Подобно на повечето плодове, те са отлични антиоксиданти.

След като се откъснат от храста, неузрелите пъпки се изсушават на слънце и се мариноват с оцет, вино или сол. Вкусът им е близък до този на лимона и на зелените маслини, затова и в кулинарията често се използват като техни заместители. Мнозина ги предпочитат и вместо киселите краставички.

Снимка 529993

Източник: iStock

Вървят чудесно с риби, морски дарове и агнешко, както и с всякакви други продукти, особено с по-мазните, защото им придават неповторим и свеж вкус. Но понеже са богати и на натрий, е добре да не прекаляваме със солта, когато овкусяваме ястията с тяхно участие.

Солта, белите кръвни клетки, бактериите и колко грама на ден да консумираме от подправката

Колко сол на ден да консумираме

И какви са новооткритите вреди от нея

За да не губим от полезните им качества и характерния им вкус, каперсите се добавят в края на готвенето, съветват от Delish.