Един от най-честите въпроси, които Илон Мъск задава на кандидатстващите за работа в Tesla или SpaceX, гласи: "Стоите на Земята. Минавате миля на юг, миля на запад и миля на север. Озовавате се точно там, откъдето сте тръгнали. Къде се намирате?"

Снимка 547283

Източник: iStock

Въпросът е коварен, но най-важното при него е кандидатите да покажат логиката на мисленето си. Иначе правилният отговор е Северният полюс.

Това ни казват от Fast Company, които събират на едно място някои от най-неприятните въпроси, на които може да ни се наложи да отговаряме на интервю за работа. Започват с класическия: "Имате една минута да ми продадете тази химикалка?"

Идеята на работодателя (или човека от отдел "Човешки ресурси") е да прецени доколко кандидатът владее основни похвати при продажбите като събиране и обработка на информацията за продукта, и създаване на убедително твърдение за него.

Снимка 547282

Източник: iStock

"Къде се виждате след пет години" също е от трудните въпроси, защото повечето хора нямат толкова дългосрочен план за бъдещето си, особено в настоящата ситуация. Интервюиращият обаче иска да прецени две неща: доколко отдаден на компанията би бил кандидатът и колко е амбициозен.

"Кои са най-големите ви слабости" и "Защо да ви наемем" са сред регулярните въпроси почти на всяко интервю за работа. От Fast Company обаче уточняват, че те по-често се задават на жени. От медията съветват да имаме предварително подготвени отговори и на двата.