Йога практиката се появява преди повече от пет хиляди години в Индия. Нейните характеристики като комбинация като дейност, която упражнява тялото и ума, са я направила широко известна по целия свят. Йогата се е превърнала в дисциплина, практикувана от милиони хора. Има различни видове йога, но ние ще обърнем внимание на пет по-интересни (поне за нас) варианта.

Нов вид йога за повече натоварване

Нов вид йога за повече натоварване

Какво е бути йога и какви са предимствата ѝ

Ащанга

Повечето от новите тренировки, които прилагат йога като основа, са вдъхновени от Ащанга. Това е една от главните разновидности на йогата, при които се извършва интензивно физическо упражнение чрез постоянно движение, следвайки поредици от различни пози, синхронизирани с дишането.

Снимка 369765

Източник: iStock

Работата с висока интензивност се комбинира с изискването за позиции на тялото чрез активиране на мускулатурата му, като същевременно се увеличава еластичността и здравината. Най-доброто от този метод е, че той е предназначен за всеки - от опитни до любители, тъй като сами определяме темпото, в което да се движим.

Пауър

Пауър йогата е отлична възможност за хората, които търсят клас с много енергия. Използвайки някои пози на Аштанга, но по видоизменен начин, ние изпълняваме аеробни упражнения и улесняваме укрепването на мускулите.

Снимка 369766

Източник: iStock

Пауър йогата е "западна" версия, чийто произход е от Съединените щати, където нейните създатели я създават, защото търсят по-динамична практика. За разлика от други варианти на йогата, пауърът включва повече упражнения от пилатеса. Ето защо е идеална дисциплина за елиминиране на натрупания стрес от седмицата, освен че е много полезна за загуба на тегло.

Акро

Комбинирайки различни стилове на обучение, акро йогата съчетава йога с терапевтични изкуства и акробатика. За да практикуваме този вид йога обаче, са необходими двама или повече човека, които да участват.

Снимка 369764

Източник: iStock

В случай на трима участници, единият е т.нар. база. Той (обикновено мъж) е легнал по гръб на земята, като основа на позата. Другият или т.нар. летец е човекът, който е издигнат над земята от базата. Летящият изпълнява серия от динамични позиции като тежестта му е изцяло върху основата. Третият човек е пазител, който стои отстрани и направлява правилното и безопасно изпълнение на позите.

Предимствата на този вид йога са подобряване на баланса, концентрацията и координацията.

Въздушна

Може би се чудите как е възможно да практикуваме йога във въздуха, но истината е, че все повече хора предпочитат този стил. За въздушната йога се използва люлка, на която всъщност се правят всички асани.

Снимка 369768

Източник: iStock

Тя се различава от обикновената или още класическата йога, защото тялото се натоварва по коренно различен начин. При правенето на позите, човек дава възможност на гръбначния стълб да се изпъне и да заене нормална форма, а това се отразява на целия организъм, включително и на вътрешните органи.

Въздушната йога включва обърнати движения и пози, които изисквт гъвкавост, но помага много на хора, които имат проблеми с кръвообращението.

Бикрам

Бикрам йогата, която дължи името си на своя създател - Бикрам Чудхури,  предлага комбинация от няколко различни пози, с които се постига вътрешно благополучие. Специфичността на тази техника, която става популярна през 70-те години, е, че се практикува при високи температури (около 40 градуса) и в много влажна среда, за да стимулира мускулите.

Снимка 369763

Източник: iStock

Сесиите обикновено траят малко повече от час и се изпълняват няколко асана (позиции), които могат да се практикуват както от възрастни, така и от деца.