Изневярата е събитие, което няма как да не промени една връзка. Някои двойки успяват да я преодолеят и да продължат напред, други пък се разпадат вследствие на нея. При всички случаи обаче подобно събитие се отразява на психичното здраве и на двамата партньори.

Изневяра ли са лайковете в социалните мрежи

Изневяра ли са лайковете в социалните мрежи

Не всяка измяна включва физически контакт и секс

Учени от университета в Тилбург, Германия, се заемат да установят дали проблемите в самочувствието и общото състояние на партньорите стават причина за изневярата или пък се явяват нейно следствие.

1000 човека са изследвани в продължение на осем години, като са отбелязвали как се чувстват спрямо промените във връзката си и как различни събития й се отразяват. Всички те са били в дълга връзка и са преживели изневяра, като са "извършителите" й или пък пострадали от нея.

Снимка 450602

Източник: iStock

Изненадващото е, че намаляването на показателите за общото благосъстояние на изневеряващите се случва преди изневярата. Те отбелязват по-ниско самочувствие, по-слаба удовлетвореност от връзката и понижена интимност в анкетните си карти.

Потърпевшите от изневярата пък отбелязват единствено понижено самочувствие и по-конфликтна атмосфера у дома. Още по-изненадващото е, че прибегналите към това да изневерят на партньора си запазват неудовлетворяващото усещане и след изневярата.

Снимка 439578

Източник: iStock

Изследването на учените от Тилбург показва още, че за съжаление никоя двойка не се възстановява напълно след подобно събитие по отношение на психичното си здраве, пишат Psychological Science.