Съвременният човек не е съвсем наясно как точно се приготвят голяма част от храните, независимо, че са постоянна част от трапезата му. И това е напълно разбираемо, предвид, че ако ни се прияде сирене, например, трябва просто да отскочим до магазина, а не да издоим кравата.
Но все пак е любопитно, а и полезно да имаме известна представа за това как се правят някои от нещата, които обичаме да похапваме. От IFL Science решават да дадат известна яснота по отношение на любимите на мнозина вегански и вегетариански колбаси.
Колбаси, разбира се, е условно казано, предвид, че месото, което е основна съставка на този тип храни, е изключено и е заменено с протеинови продукти като соя, грах и гъби.
Quorn, една от по-известните вегетариански и веган марки, отглежда микрогъби Fusarium venenatum, които се използват в голяма част от артикулите им. Както и много други храни, тя никак не изглежда добре, преди да бъде оформена.
Това, което изглежда най-много отблъсква хората, не е протеиновият аспект - в крайна сметка колбасите, направени от смлени животни не са по-добри - а вегетарианската обвивка. При традиционните колбаси "кожата" се изработва от свински черва, макар в днешно време да се използва повече колаген, целулоза и годна за консумация пластмаса.
В предаването Food Unwrapped, излъчвано по британския Channel 4 на зрителите е показано как се правят обвивки за колбаси от алгинатен гел, получен от кафяви и червени морски водорасли - който след това се потопя в разтвор на калциев хлорид и се втвърдява.
????Viewers of Channel 4's Supermarkets Unwrapped: The Vegan Aisle were left sickened last night as they learned how a number of different plant-based products for sale in British supermarkets are made.https://t.co/3ZGONmPmak pic.twitter.com/dERPypshEz
— Truthseeker (@Xx17965797N) July 11, 2023
И макар целият процес да не изглежда никак приятено, човек трябва да е убеден месоядец, за да предположи, че технологията е по-лоша от тази, използвана за обикновените колбаси.
Много хора изразяват негативното си отношение към обвивката на колбасите в социалните мрежи, като оплакванията се фокусират върху това, че могат да бъдат опасни за здравето, тъй като съдържат химикали. А просто трябва да се знае, че калциевият хлорид е сол. Той се превръща в разтвор, използван в гела на основата на морски водорасли чрез добавяне на "опасното вещество", известно като вода.