Да разпознаем растението цикория не е трудно, тъй като то е със сини цветчета. Това, което вероятно не знаем за него, е, че е от семейството на глухарчетата.
За първи път цикорията придобива популярност във Франция по времето на Наполеон, когато търговските блокади на владетеля довеждат до огромен недостиг на кафе в цялата страна. Оттогава цикорията се използва като пълноценен заместител на кафето и е харесвана от любителите на напитките без съдържание на кофеин. В самото растение няма кофеин, но напитката от него има прилика с вкуса на изпечено кафе.
Но цикорията е толкова предпочитана и заради ползите ѝ за здравето. Освен че има високи нива на инсулин и антипаразитни свойства, тя може да подпомогне намаляването на холестерола и да действа благоприятно на червата.
Източник: iStock
Всъщност, кафе от цикория може да си направим, ако си купим смес от кафени зърна и цикория. Другият вариант е ние сами да си я направим. За целта ще ни бъдат нужни свежи корени от цикория, които да измием, изсушим, наситним и изпечем, а след това, вече смлени, да смесим с кафе.
Кафето от цикория има вкус, подобен на обикновеното кафе, макар и малко по-землист и наподобяващ лешник. За предпочитане е да го пием неподсладено, но с малко сметана, пише Tasting Table.