Да разпознаем растението цикория не е трудно, тъй като то е със сини цветчета. Това, което вероятно не знаем за него, е, че е от семейството на глухарчетата.

Американо - кафето, създадено от американските военни през Втората световна война

Кафето, измислено от американските военни

Рецепта от Втората световна

За първи път цикорията придобива популярност във Франция по времето на Наполеон, когато търговските блокади на владетеля довеждат до огромен недостиг на кафе в цялата страна. Оттогава цикорията се използва като пълноценен заместител на кафето и е харесвана от любителите на напитките без съдържание на кофеин. В самото растение няма кофеин, но напитката от него има прилика с вкуса на изпечено кафе.

Но цикорията е толкова предпочитана и заради ползите ѝ за здравето. Освен че има високи нива на инсулин и антипаразитни свойства, тя може да подпомогне намаляването на холестерола и да действа благоприятно на червата.

Снимка 613126

Източник: iStock

Всъщност, кафе от цикория може да си направим, ако си купим смес от кафени зърна и цикория. Другият вариант е ние сами да си я направим. За целта ще ни бъдат нужни свежи корени от цикория, които да измием, изсушим, наситним и изпечем, а след това, вече смлени, да смесим с кафе.

Наравно със служителите - Лаксман Нарасимхан ще дава смени в Starbucks

Когато шефът прави кафе наравно със служителите

Новият изпълнителен директор на компанията има различен подход

Кафето от цикория има вкус, подобен на обикновеното кафе, макар и малко по-землист и наподобяващ лешник. За предпочитане е да го пием неподсладено, но с малко сметана, пише Tasting Table.