Периодично, клетките изхвърлят от себе си миниатюрни мехурчета, наречени екзозоми. Те са пълни с белтъци и РНК - основните градивни и функционални елементи на клетката. До неотдавна се смяташе, че в тях може да се открие всичко, което се намира и в клетката, и че служат за своеобразна кофа за отпадъци.

Но през последните 10 години учените установяват, че тази хипотеза е далеч от истината. При изследване на клетки от меланом (рак на кожата), те установили, че раковите клетки сортират само специфични молекули и ги изпращат чрез екзозомите си към клетките на имунната система, за да им предадат съобщение.

Всъщност, информацията складирана в една екзозома, може да се сравни по обем с една книга. И какво по-любопитно от това да разберем какво се опитват да кажат раковите клетки на своите врагове?

Снимка 450749

Източник: iStock

Клетките на имунната ни система, които нормално атакуват и унищожават раковите, са Т-клетките. Когато в лабораторни условия били срещнати раковите клетки от меланома с Т-клетки, както се очаква, Т-клетките нападнали раковите и се размножили. Но при повтаряне на експеримента, този път с добавени екзозоми от раковите клетки в средата, имунните клетки не предприели атака.

Сега учените ще се опитат да разберат как имунните клетки разчитат информацията от екзозомите и да потърсят начин да променят това, за да открият потенциално лечение за този вид рак.