Лятото е сезонът, през който има най-много насекоми, като не говорим само за красиви пеперуди и светулки. Това е времето, когато може да ни ухапе кърлеж или оса, да ни досаждат комари и да се налага да разпъждаме мухи, когато се храним навън например.
Това е и сезонът на винените мушици. Малките досадници се настаняват в дома ни, а предпоставка да стават все повече са плодовете, на които и ние се наслаждаваме през лятото. Най-малък признак на загниване при тях води до все повече винарки. Има обаче методи, с които да се справим с тази досада според Express.
Хигиена
Да държим повърхностите в кухнята чисти и да не допускаме остатъци от храна да се задържат по тях е важно условие, за да предотвратим появата на тези насекоми. По-честото изхвърляне на боклука - също. Каналът на мивката в кухнята също трябва да се чисти редовно, за да не се задържа там органичен отпадък - "чудесна" сред за развъждане на винарки.
Правилно съхранение на плодове и зеленчуци
Колкото и да ни харесва да държим фруктиера на масата, това само ще ни изиграе лоша шега през лятото. Най-добре да изберем плътно затварящи се контейнери за съхранение на храна.
"Капани" за винарки
Източник: iStock
Можем да си направим такива с ябълков оцет, смесен с малко препарат за миене на съдове. Сипваме течността в малка купичка, покриваме я със стреч фолио и правим по него множество малки дупчици.
Вентилатор
Постоянното движение на въздуха дезориентира всякакви насекоми, не само винените мушици. Затова можем да използваме уреда не само за охлаждане, но и за разпъждане на малките досадници.