Бабезиозата, нова, потенциално смъртоносна болест, се разпространява от кърлежи и експертите предупреждават, че може лесно да бъде объркана с обикновена лятна настинка. Случаите на бабезиоза са "значително увеличени" в Североизточната част на Съединените щати и болестта често е безсимптомна или се проявява с леки симптоми.

Кърлежи, бълхи и как да предпазим кучето си от тях, без да използваме химикали

Как да предпазим кучето си от кърлежи и бълхи без химикали

За ябълковия оцет и ползите му

Пациентите, които са имунокомпрометирани или аспленични (далакът им е отстранен) са изложени на риск от по-тежки резултати. При някои пациенти могат да възникнат тежки усложнения, включително тромбоцитопения, бъбречна недостатъчност и синдром на остър респираторен дистрес.

Добрата новина? Бабезиозата се лекува с медикаменти, които са широко достъпни като азитромицин и атовакуон, стига да се открие рано. И докато лаймската болест се предава, след като кърлежът е бил прикрепен в продължение на 24 часа, предаването на бабезиоза отнема повече време, обикновено след като кърлежът е прикрепен за 36-48 часа.

Появата на бабезиозата идва във време, когато Лаймската болест също е във възход. И двете заболявания се разпространяват от един и същи вид кърлеж: чернокракият кърлеж или както е по-известен, еленският кърлеж. Въпреки че лаймската болест също се проявява с някои от същите симптоми като бабезиозата, като треска и главоболие, тя обикновено предизвиква издайнически обрив тип "биче око" (Erythema migrans), който улеснява забелязването. С разпространението на инфекцията обривът ще развие червен пръстен около него, подобен на мишена или око. Този обрив се появява при до 80% от ухапванията от заразени кърлежи.

Снимка 621053

Източник: iStock

Лаймската болест също може да има по-тежки последици за като цяло здрави хора, ако не се лекува. Тя се разпространява в цялото тяло до ставите и до нервната система в мозъка. Докато бабезиозата няма същия модел на разпространение.

Зимните температури под нулата често помагат за унищожаването на популацията от кърлежи, но миналата зима беше мека в голяма част от Европа, в това число и България, което означава, че може да има бум на кърлежите, ако не се вземат навреме мерки за навременно и регулярно пръскане.

Кърлежите, начинът им на живот и какво трябва да знаем, за да се предпазим от тях

Какво трябва да знаем за кърлежите

Опознай врага, за да го победиш

В тази връзка е добре да избягваме гористи, тревисти или блатисти райони. Препоръчва използването на спрей за насекоми и е добре да нямаме разголени части по тялото, когато сме в тревни площи. Кърлежите не могат да хапят това, което не могат да достигнат, напомнят от People.