Хладилникът е най-използваният домакински уред, но не винаги отделяме нужното внимание, за да го почистваме. А трябва.

Що се отнася до честотата на миене, някои казват, че веднъж месечно е напълно достатъчно, но други твърдят, че по-честото почистване - около един-два пъти в седмицата, е по-добрият вариант. Всъщност, ако имаме различни отделения за отделните продукти, а и повечето от тях са в кутийки или фолио, то хладилникът ни няма да се замърсява толкова. Ще е нужно почистване и само на определени места.

Какво да почистваме всеки ден/седмично

За да избегнем неприятните лепкави повърхности и лошите миризми, хубаво е да бършем всяко от чекмеджетата поне един път седмично. Добре е да придобием навика и да проверяваме старата храна, когато добавяме нова, за да изхвърлим нещо застояло, ако се налага. 

Снимка 437327

Източник: iStock

Що се отнася до отделните рафтове, за тях е препоръчително почистването да става всеки ден. Често, без да си даваме сметка, успяваме да ги напръскаме с нещо за пиене или сос от някоя храна, затова трябва веднага да ги избършем с влажна кърпа или гъба. В противен случай остава лепкаво петно, което колкото повече стои, толкова по-трудно се чисти. Да не споменаваме и за миризмата.

Снимка 437325

Източник: iStock

От външната страна е препоръчително отново да избърсваме хладилника няколко пъти в седмицата, като се фокусираме най-вече върху дръжките на вратите.

Какво да почистваме от време на време

Горната външна част на хладилника понякога се превръща в сметище на случайни предмети (изпаднали от някой шкаф) и перфектното скривалище за прах, затова поне веднъж в месеца трябва да минаваме с влажна кърпа.

Снимка 437326

Източник: iStock

Поне веднъж на всеки няколко месеца е хубаво и някой да ни помогне, за да издърпаме хладилника и да почистим под него. Ще се изненадаме колко много мръсотия ще открием. 

Гумените уплътнения на вратите събират трохи и доста други малки боклуци, затова не бива да забравяме за тях и поне веднъж в месеца да почистваме и тази зона старателно, съветват от Reader's Digest.