Никулден чука на вратата и голямото пазаруване на риба или вече е започнало, или тепърва предстои. Разбира се, всеки иска да вземе възможно най-прясната риба, за да я сготви и сложи на празничната трапеза.

Здравословно ли е да ядем кожата на рибата

Здравословно ли е да ядем кожата на рибата

Никулден наближава и много въпроси изникват

Но се изисква голяма доза наблюдателност, когато сме пред щанда, за да подберем възможно най-прясната и добра за нашите цели риба. Има, разбира се, някои неща, за които трябва да внимаваме.

Експертите казват, че дадена риба може да бъде годна за консумация както само няколко дни, така и няколко месеца. Всичко зависи от начина на съхранение и дали е прясна, сготвена или замразена.

Снимка 694242

Източник: iStock

Напълно нормално е рибата да има характерен мирис, но ще разберем, че е прясна, ако тази миризма е свежа, а кожата ѝ е ярка и лъскава. Очите също трябва да са бистри, а ивицата, която минава през средата на филетата, трябва да е с кехлибарен цвят. 

Ако взимаме опакована риба, то със сигурност трябва да гледаме срока на годност и да не я консумираме, ако той е изтекъл. Не бива да държим рибата в хладилника повече от два дни, а във фризера повече от шест месеца. 

анкета

Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?

Виж резултати

Да, разбира се 44.2%

Не - ям каквото и всеки друг ден 15.3%

Шаран не, но някаква риба 40.5%

Не консумирам никакви животински продукти 0.0%

Когато рибата е сготвена, в хладилника може да прекара не повече от три дни, а във фризера не повече от три месеца.

Как да разберем дали прясната риба е развалена

Вече обърнахме внимание на отличителни белези, по които ще разпознаем наистина прясната риба. Но има и някои червени флагове, които ни подсказват, че нещо не е наред.

Ако рибата има кисела или дори амонячна миризма, а очите ѝ са мътни или с млечен цвят, то това означава, че тя е всичко друго, но не и прясна. 

Снимка 694240

Източник: iStock

Ако въпросната кръвна линия по продължението на филетата е с кафяв цвят, както и хрилете ѝ, то също не бива да я купуваме или консумираме. Друг показател, че рибата не е прясна, е наличието на лепкава слуз по кожата ѝ.

Ако сме имали контакт с развалена риба, то трябва да я изхвърлим и след това добре да си измием ръцете. Защото тя може да съдържа бактерии, паразити и дори вируси, които могат да ни донесат неприятни здравословни проблеми, пише EatingWell.

Как правилно да размразяваме риба

Как правилно да размразяваме риба

Ето какво трябва да знаем

С гореща сапунена вода трябва да измием всички прибори и повърхности, които са били в контакт с развалената риба. За да се застраховаме, че сме почистили добре, може да сложим приборите в съдомиялната машина и да зададем програма с високи градуси.