Слънце грее, цветя цъфтят и сезонът на открито официално започна. Но докато природата най-накрая се събужда, всичко, което ние искаме да правим, е да спим. И "най-добрата" част е, че дори не сме прекарали цяла нощ на купон. Всъщност сме спали добре осем часа, но някак си все още се чувстваме уморени, без енергия и мотивация да правим каквото и да било.

Сънят, събуждането и защо е важно да е по едно и също време всеки ден

Защо е важно да ставаме по едно и също време всеки ден

И каква роля има за съня ни

Не бива обаче да се притесняваме, защото синдромът на пролетната умора всъщност е естествена реакция на нашия организъм. През зимните месеци, поради по-късите светли часове на деня, в тялото ни липсват хормони като серотонин, известен още като усилвател на щастието.

С настъпването на пролетта и по-дългите часове слънчева светлина, тялото трябва да се приспособи естествено, така че телесната ни температура се повишава, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане пада. Повече светлина кара тялото да освобождава повече от "хормона на активността" серотонин, докато количеството на мелатонин остава високо.

Тялото ни не може да се адаптира към тази промяна за една нощ, така че в може да се почувстваме летаргични, по-малко мотивирани и уморени. Направо казано, има научно доказана причина да не се чувстваме много активни в началото на пролетта. Тези пет прости трика, препоръчани от Equa, могат да ни помогнат да преодолеем пролетната умора за нула време.

Снимка 611139

Източник: iStock

Матча вместо кафе

Матчата е идеалният източник на стабилна енергия. Основната разлика с кафето се крие в начина, по който матча доставя кофеин в мозъка ни. Кофеинът в матча се абсорбира и освобождава бавно за период от 6-8 часа, което означава, че осигурява устойчив тласък на енергия, а не бърз скок за кратко време, свързани с кафето.

Студен душ за старт на деня

Вземането на студен душ може да засили имунната ни система и да ни направи по-устойчиви на болести, да подобри кръвообращението и да повиши нивото на бдителност, като ни подготви за освежен и енергичен старт на деня.

Правилно хранене

За целта е хубаво да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. В момента това са листните зеленчуци, рукола, спанак или маруля, които са пълни с хранителни вещества. Изобилието от пресни продукти прави изключително лесно да се насладим на много вкусни салати.

Снимка 611141

Източник: iStock

Ключът е в движението

Знаем, че установяването на редовна рутинна тренировка понякога се оказва трудно, да не кажем и непосилна задача, но кратките разходки или каране на велосипед из града също могат да свършат работа. Всичко, което включва движение, ще подобри метаболизма ни и ще засили кръвообращението, което в резултат ще ни направи по-енергични и мотивирани.

Смяна на времето, как влияе на съня ни и как да подготвим тялото си за промяната

Как влияe смяната на времето на съня ни

И как да подготвим тялото си за промяната

Достатъчно вода

Тялото ни се нуждае от достатъчно вода, за да работи правилно. Ако ни е трудно да пием повече вода, може да се снабдим с умна бутилка за вода. Тя изчислява точното количество вода, от което тялото ви се нуждае, проследява всяка глътка, която поемаме, и изпраща напомняния, за да ни помогне да постигнем дневната си цел.