Колкото повече, толкова повече... протеин - така сякаш звучи мантрата на всеки запален по здравословното хранене човек в днешно време. Защото според много фитнес инструктори, диетолози, нутриционисти и всякакъв друг вид здравни експерти явно точно богатата на протеини диета носи най-много ползи за тялото ни.
И тъй като съдържанието в социалните мрежи е отражение на тенденциите в начина ни на живот, там лесно можем да намерим здравословни рецепти, които освен това са и лесни за изпълнение.
През последните няколко дни рецептата, която обиколи TikTok и Instagram, отговаря на всичко, което може да иска един човек в активна възраст, който държи на здравословния начин на живот, но чието ежедневие е препълнено със задачи. Става дума за нещо съвсем бързо и лесно за приготвяне, което изисква само две съставки, но разбира се - те са богати на протеин.
Така популярният в социалните мрежи Cottage Cheese Flatbread представлява тънък хляб, който се прави с извара и яйца, които се смесват и разстилат върху хартия за печене. Пече се на 180 градуса за 35 минути. Резултатът е плоска питка, която може да се съчетае със зеленчуци, месо, сирена или каквото друго ни е по-вкуса, преди да похапнем по което време на деня ни се прииска.
@victoriaminell COTTAGE CHEESE PROSCIUTTO WRAP ???? with pesto, tomato & fresh basil. Day 4 of 10 high protein low calorie recipes.
♬ Satisfaction x Maneater - DAVO
Според TikTok-ърката Виктория Минел, която има над 1.2 милиона последователи и е една от споделилите рецептата, тази готварска идея е "супер универсална, с високо съдържание на протеини, малко въглехидрати и страхотна алтернатива без глутен". Нейната разновидност на плоския хляб в комбинация с песто, прошуто и домати вече има около 11 милиона показвания.
Друга TikTok-ърка - Ашли МакКрари, чието видео с рецептата има над 2.5 милиона гледания, пък споделя, че тънкото протеиново хлебче може да се превърне и в чудесна основа за пица.
@healthylittlepeach The viral cottage cheese flatbread blew my mind. It grossed me out when I first saw it, but now that I’ve tried it, it’s AMAZING! Thanks @healthymumway for creating this amazing recipe. I also sqw @Shredhappens version. 10/10! 1 cup cottage cheese 2 eggs 1/2 tsp garlic powder 1/2 tsp onion powder 1.5 tsp Italian seasoning -Add to a blender or food processor. Blend well. Line a small baking pan with parchment paper. Pour the cottage cheese mixture in and spread out evenly. -Bake on 350F for 40 minutes! -Use as bread and build a sandwich! I am using Tzatziki, chicken, tomatoes, arugula and red onion! #cottagecheese #cottagecheeseflatbread #healthyrecipes #lowcarbrecipes #viralrecipe ♬ original sound - Mac
Колкото и много да са привържениците на това бързо и лесно печиво обаче, онлайн се намират и хора, които изобщо не му симпатизират, основно заради това, че не харесват вкуса на изварата.
По-критичните сред диетолозите също не са удивени от идеята за плоския хляб. Причината обаче далеч не е във вкусовите му качества. Според тях манията по хранене с много протеин лишава хората от въглехидратите, които в действителност са необходими на организма ни и трябва да са част от една балансирана диета.
Освен това е добре хора, които имат непоносимост към лактоза или като цяло към млечни продукти, да не посягат към тази рецепта - отново заради съдържанието на извара.
Точно в този млечен продукт се крие и другият недостатък на това протеиново хлебче. А именно - високото съдържание на натрий.
Наред с това здравните експерти отбелязват, че в изварата липсват фибри, които иначе може да си набавим с пълнозърнестия хляб. В него не е за пренебрегване и съдържанието на хранителни вещества като желязо, витамини от групата В, сред които е и фолиевата киселина, пише Fox News.
danini
на 31.05.2024 в 12:15:14 #1Наистина всички говорят за този "хляб". Всеки казва: - Яж го ти...