Не всеки от нас се е случвало да му се налага да води разговор с човек, който е на вселени разстояние от собствените ни разбирания. Независимо дали става дума за работна среща или наш роднина е важно да владеем няколко прости техники, с които да избягваме ненужните конфликти смята Меган Фелпс-Роупър и споделя своите пред TED Ideas.

Снимка 498181

Източник: iStock

Не тръгвайте с идеята, че ви мислят лошото

Когато сме с тази мисъл наум, автоматично спираме да се опитваме да разберем човека срещу нас. Вместо това преминаваме в нападение.

Задавайте въпроси

Колкото повече се опитваме да научим за човека, с когото говорим, толкова повече бихме могли да си изясним мотивите зад неговите вярвания и гледища. А това е важно не само от гледна точка на емпатията, но и за да можем да бъдем по-убедителни в собствените си тези.

Снимка 271624

Източник: iStock

Запазете спокойствие

Това вероятно е най-трудната част, особено ако сме от по-емоционалните. Необходимо е повече търпение и упражнения. Фелпс-Роупър напомня, че когато става дума за дигитален спор, винаги може да изчакаме известно време, преди да отговорим, за да възстановим спокойствието си и да не изпадаме в ненужна словесна престрелка.

Пълната лекция на Меган Фелпс-Роупър е тук.