Още в началото на годината Jeep показаха снимки на Wagoneer S - първият им глобален електрически автомобил, който ще бъде в продажба съвсем скоро.

Jeep Wagoneer S - първият глобален електромобил на марката залага на цели четири екрана в купето

Новият електрически Jeep Wagoneer S - с 4 екрана и 600 к.с. под капака

Първи поглед към интериора на първия голобален изцяло електрически SUV на компанията

А понеже времето лети и неусетно преполовихме годината, от Jeep решиха да разкрият повече подробности около модела, с които да ни накарат да тръпнем в очакване да го видим и покараме.

Jeep Wagoneer S е коренно различен от първообраза си, пуснат на пазара през далечната 1963 г. Сега той стъпва на новата платформа на Stellantis STLA Large, която ще бъде използвана в бъдеще и от Alfa Romeo, Chrysler и Maserati за техните модели.

Снимка 667741

Източник: Jeep

Платформата дава възможността Wagoneer S да разполага с 400-волтова архитектура и голяма 100 кВч батерия. От Jeep дори твърдят, че зареждането ще е сравнително бързо. За да се зареди батерията от 20 до 80% на бърза зарядна станция, ще отнема 23 минути.

Пробегът с едно зареждане трябва да е около 480 км, а от 0 до 96 км/ч. Jeep Wagoneer S ще развива за 3.4 секунди благодарение на своите 600 к.с. От Jeep уточняват, че тези данни са за модела, който ще бъде пуснат на пазара в САЩ. Така че очакваме и евентуални известни разлики в параметрите за европейския пазар.

Снимка 667739

Източник: Jeep

Wagoneer S може и да е голям SUV, но ще бъде най-аеродинамичният модел на Jeep до момента. Това се дължи на редица инженерни решения. Например преработената предна решетка с амбиентно осветление, извит преден капак, наклонено предно стъкло и заден спойлер, който играе доста важна роля, пише Top Gear.

Задвижването ще бъде и на четирите колела, като ще разполага с пет режима на шофиране - Auto, Sport, Eco, Snow и Sand. В интериора най-силно впечатление правят четирите екрана, които според Jeep са с обща използваема площ от 45 инча.

Снимка 667736

Източник: Jeep

Иначе казано, 12.3-инчов дисплей за информационно-развлекателната система, 12.3-инчов клъстер пред водача, 12.3-инчов дисплей пред пасажера на предната седалка. Също така има още един дисплей в центъра на таблото, който отговаря за климатичната система.

Jeep Wagoneer S ще тежи внушителните 2570 килограма и ще може да тегли до 1542 килограма. За момента не са обявени цените, но се предполага, че те ще стартират от 80 000 долара.

Jeep Avenger 4xe - повече свобода, повече забавление и 4х4

Jeep Avenger 4xe - повече свобода, повече забавление и 4х4

Гамата на марката се разширява с още една опция

Новият Wagoneer S ще бъде пуснат първо на пазара в САЩ през втората половина на 2024 г., а на по-късен етап се очаква да дойде и в Европа - вероятно догодина.