Все още има голяма доза скептицизъм, когато стане дума за електрически автомобили, защото повечето хора искат те да са с голям пробег и на достъпна цена. Все неща, които към момента не вървят ръка за ръка.

Kia EV9 на Супербоул 2024 - рекламата, за която всички говорят

Рекламата, за която всички говорят

Едно видео, а толкова много емоции

От Kia обаче ще се опитат да го променят. В края на миналата седмица корейският производител представи новия си компактен електромобил - Kia EV3, който обещава да даде на хората това, което искат.

Дързък дизайн

Смел, прогресивен и динамичен са първите неща, за които се сещаме при вида на EV3. Отпред виждаме вертикални DRL дневни светлини, които са разположени в крайните части на лицевата област.

Изчистената предница пък създава усещането за обем, макар автомобилът да е компактен по размери. Силуетът е динамичен, а кабината - обемна, което осигурява просторен интериор.

Отзад нещата също изглеждат футуристични и смели. Там виждаме дебела черна декоративна линия, която подчертава връзката между C-колоната на автомобила и динамичната линия на покрива. Колкото до размерите, EV3 е дълъг 4300 мм, широк 1850 мм и висок 1560 мм и е базиран на платформата E-GMP. 

Снимка 666698

Източник: Kia

Kia EV3 ще се предлага в цели девет цвята, а два от тях - Aventurine Green и Terracotta, са създадени специално за електромобила.

Интериор, вдъхновен от природата

От Kia твърдят, че купето на EV3 е функционално и в него могат спокойно да се настанят петима души. Освен това пасажерите трябва да се чувстват удобно и комфортно, защото всичко е направено така, че от интериора да лъха уют.

Снимка 666697

Източник: Kia

Централната конзола е елегантна и включва плъзгаща се масичка и място за съхранение. Фоновото осветление в автомобила се регулира според предпочитанията, а от Kia казват, че седалките освен комфортни, включват функция за релаксация.

На таблото пък виждаме почти 30-инчов широкоекранен дисплей. Той е съставен от 12.3-инчов клъстер, 12.3-инчов сензорен екран за информационно-развлекателната система и малък 5-инчов климатичен панел. Едно от удобствата в новия електрически автомобил на Kia e, че функции като режима на шофиране и круиз контрола могат да се активират и управляват чрез бутоните на волана.

Снимка 666696

Източник: Kia

С цял ред бутони под основния екран пък лесно се управляват някои конфигурации на автомобила, както и функции от информационно-развлекателната система. Kia EV3 ще разполага с богат избор от интериорни цветове, материали и облицовки, които корейците твърдят, че са вдъхновени от трите основни елемента - въздух, вода и земя.

В облицовката на таблото и тапицериите на вратите ще има рециклирана тъкан, а в интериора е включена и много рециклирана пластмаса (PET).

Снимка 666695

Източник: Kia

Колкото до мястото за багаж, багажникът на Kia EV3 е с вместимост от 460 литра, а отпред има още 25 литра на разположение в така наречения фрънк (мястото под предния капак, на което по принцип е разположен двигателят). От компанията твърдят, че новият им компактен SUV предлага най-голямото багажно пространство в класа си.

Задвижването

Ясно е, че тук говорим само за ток, като стандартната версия на EV3 ще разполага с 58.3 кВтч батерия, а тази с дълъг обхват - 81.4 кВтч.

От Kia казват, че по-голямата батерия трябва да стигне за пробег от 600 км (по цикъла WLTP). От 10% до 80% зареждането ѝ се случва за около 31 минути.

И двете версии ще се задвижват от електромотор с мощност 150 кВ. Ускорението от 0-100 км/ч ще става за 7.5 секунди, докато максималната скорост на Kia EV3 е 170 км.

Kia заменя Stinger с EV8 - какво знаем за най-мощния електромобил на марката

603 к.с. под капака - Kia готви най-мощната си кола

Ето какво знаем за Kia EV8 към момента

Kia EV3 ще бъде официално представен първо в Южна Корея този юли, а до края на годината това трябва да се случи и в Европа. В следващите месеци ще да разберем още подробности около електрическия автомобил на Kia, както и цената, която се очаква да бъде в порядъка на 35 000 до 50 000 долара.