Идеята за Сатсанга се ражда на шега - по изгрев слънце, на плажа в Бургас. Там Ваня Михайлова и Димитър Карагьозов решават, че градът има нужда от вегетариански индийски ресторант.

Решават, че ще бъде модерно заведение за здравословната храна, в което акцентът е върху културата на хранене и социалното общуване по природосъобразен начин. На идеята обаче й трябват едни пет (че и още малко) години, за да узрее.

Сатсанга отваря врати през 2016 г. и три години работи в Бургас. По различни причини преди няколко месеца се премести от морето в столицата. И получава невероятно топло "добре дошъл".

Ваня Михайлова и Димитър Карагьозов

Източник: lifestyle.bg

Ваня Михайлова и Димитър Карагьозов

Вече на софийска почва, вечерите в Сатсанга са доста шумни, весели и препълнени от хора. Затова пък следобед тук е спокойно и приятно за разпускане, защото заведението, макар и в центъра на София, се е скрило от градския шум и забързаните потоци хора.

Снимка 451697

Източник: lifestyle.bg

Като никой друг

Около половин година Ваня и Димитър обикалят столицата в търсене на точното място за ресторанта си, а изборът на стара София не е случаен. За Ваня, която винаги е харесвала тихите улички, това е и най-красивата част на града.

Снимка 451691

Източник: lifestyle.bg

Високите тавани позволяват мястото да има повече посетители (50) и два етажа. Вторият, в който е и голяма част от чара на ресторанта, е в източен стил, с ниски маси и меки възглавнички за сядане.

Силно индивидуалният характер на мястото е допълнено от силно индивидуалното виждане за стил на един от най-интересните според Ваня български дизайнери - Антония Димова.

Снимка 451689

Източник: lifestyle.bg

Мебелите, осветителните тела, масите и почти всеки дребен детайл в Сатсанга е изработен на ръка. А един от най-красивите акценти в ресторанта са лампите лотоси, дело на скулпторката Христина Дечева.

Тайните на вегетарианската индийската кухня

Сатсанга не е типичният индийски ресторант. Тук не сервират месо. Затова пък всички тайни на вегетарианската индийската кухня са в приятно съчетание със здравословни хранителни продукти.

"По такъв начин, че да няма липси на хранителни вещества. И, естествено, вкусът да е толкова интензивен, че изобщо да не забележите, че в чинията ви няма месо", обяснява Ваня.

Снимка 451696

Източник: lifestyle.bg

Двамата с Димитър са се постарали да се доближат и до вкуса до българските предпочитания. Затова и в менюто ще открием бухти от нахут със сос от кисело мляко и куркума.

Едно меню, моля

То е дело на Димитър, който е и главният готвач на Сатсанга. Самият Димитър живее няколко години в Индия, където изучава спецификите на местните ястия.

Бухти от нахут със сос от кисело мляко и куркума

Източник: lifestyle.bg

Бухти от нахут със сос от кисело мляко и куркума

На българска почва, към уменията си във вегетарианската кухня, той добавя цялото си въображение, креативност и опит, натрупани с годините по света и у нас. От тях ние пробвахме тика масала със соеви филета и лимонов ориз в добавка пикъл, манго чътни и салата райта с цвекло и черен синап.

А иначе, обикновено в Сатсанга всеки ден има две разядки, няколко вида салати, около 10 основни ястия и четири-пет десерта.

Тика масала със соеви филета и лимонов ориз в добавка пикъл, манго чътни и салата райта с цвекло и черен синап.

Източник: lifestyle.bg

Тика масала със соеви филета и лимонов ориз в добавка пикъл, манго чътни и салата райта с цвекло и черен синап.

Напитките

Едва ли има по-добър начин да преглътнем лютата индийската храна от това да я съчетаем с нестандартни напитки. В това число в Сатсанга попадат охладена матча, мате, комбуча, фриц кола, оранжади, домашни лимонади от джинджифил, грозде или мента, и био селекция от чай. Естествено, има и български вина и крафт бири - всички те подбрани с много внимание.

Сатсанга е на ул. "Георги Бенковски" 8.