Покрай пандемията от COVID-19 със сигурност сме започнали да обръщаме много повече внимание на имунната си система от преди. Интересуваме се най-вече как да я подсилим, за да можем да се противопоставим на вируса, който ни дебне отвсякъде.

Коронавирусът, имунната система и наистина ли подсилването й ни защитава

Заблудите за имунната система и нейното подсилване

От какво всъщност се нуждаем

Но не само сега, а винаги е било важно да имаме защитни сили. А за да успеем да го постигнем, трябва да знаем и повече подробности за тяхното функциониране. Някои от тях определено могат да ни изненадат.

Двойна защита

Имунната система ни предпазва на две нива. Първо е незабавната защита на вродения имунитет. Тя се осигурява от кожата и лигавиците, които са вътрешни и външни бариери за вируси и бактерии, предпазващи от навлизането и разпространението им в организма.

Снимка 524901

Източник: iStock

Ако вирусът или бактерията успее да премине през първото ниво на защита, се активира адаптивният имунитет. Когато веднъж се е срещала с инфекциозен агент, имунната система запомня това и при следваща среща реагира по-ефективно.

Това се нарича имунологична памет и благодарение на нея не можем да се разболеем втори път от варицела например. Адаптивен имунитет имат не всички животински видове, а само тези, които спадат към челюстните гръбначни.

От мама

По време на третия триместър на бременността антитела от майката се прехвърлят на плода през плацентата. Това осигурява по-добра защита на новороденото, която обаче е временна - само за първите няколко седмици след раждането.

Кърмата също така съдържа антитела, които могат да предпазят от заболявания като пневмония.

Снимка 524902

Източник: iStock

От нас

Гените играят важна роля във формирането на имунната система, но не по-важна е и тази на околната среда и на начина на живот. Редица изследвания доказват, че дори близнаците се раждат с различен имунитет, а разликите стават още по-големи с напредване на възрастта. Затова е наистина важно как се храним, дали се движим, имаме ли вредни навици и т.н.

Милиарди на война

За да ни предпазва ефективно, имунната система използва своите верни войници - белите кръвни телца. Познати още като левкоцити, всеки ден от тях се произвеждат около 100 милиарда.

Нормалното количество е между 7000 и 10 000 на микролитър. Ако обаче са над 11 000, това не е добра новина, а точно обратното - може да е признак за бактериална инфекция и дори рак.

Цинк, селен, сол - хранителните вещества, които подпомагат имунната система

Хранителните вещества на здравата имунна система

Как точно ни предпазват

Възраст

С напредване на възрастта, имунната система отслабва своето действие. Маркофагите например не се справят толкова ефективно с елиминирането на раковите клетки, което отчасти обяснява по-големия шанс да развием онкологично заболяване, когато остареем.

Снимка 524903

Източник: iStock

Органи

Във функционирането на имунната система са замесени редица органи и системи, наричани лимфоидни. Централният орган е тимусът - това е ендокринна жлеза, която произвежда лимфоцити. Костният мозък изпълнява същата функция. Други важни са далакът и аденоидите (сливици), предава Espresso Communication.

Стрес

Това може би вече си го знаем, но отделянето на стресовия хормон кортизол причинява много повече от безсъние и тревожност - той подтиска имунни отговор и така сме много по-податливи на всякакви вируси и инфекции.

Смях

Точно обратно на стреса, смехът води до повишено производство на антитела в носа и дихателните пътища и по-този начин ни прави по-устойчиви на заразяване.

Снимка 524904

Източник: iStock

Алергии

Противно на някои схващания, алергиите не са проява на отслабен имунна система, а точно обратното - тя реагира ненужно на безвредни вещества, като мляко, ягоди или мед например.

Чревна флора

Червата не само за пряко свързани с мозъчната дейност и нашето настроение, но и с функционирането на имунната система. Изследвания доказват, че хората с дефицит на полезни чревни бактерии имат и по-ниски нива на макрофаги и моноцити, което ги прави по-податливи на инфекции.

Имунната система, инфекциите, умората и признаците, че имаме слаби защитни сили

Признаците, че имаме слаба имунна система

Не е само честото боледуване

Спорт

Редовната физическа активност стимулира имунната система. Не бива обаче да прекаляваме, защото можем да постигнем обратния ефект. Прекомерното натоварване води до рязък скок в нивата на лимфоцитите, както и в техния рязък спад скоро след това, което пък ни прави податливи на инфекции.