Интересно място е Исландия, климатът е суров, а нощите дълги, може би затова хората там обичат да четат и да си подаряват книги. Едно не може да се отрече, а именно, че Исландия има уникална природа, която оставя всеки без думи, когато се докосне до нея.

Литли-Хрутур на полуостров Рейкянес в Исландия - най-новият "бебе вулкан" на Земята

Новото геоложко чудо на Земята

Гледка, която спира дъха

Рейнисфяра например е най-известният плаж на Исландия и дори е обявяван за един от най-красивите плажове с черен пясък на света. На Рейнисфяра има величествени базалтови колони, за които легендата казва, че са тролове, превърнати в камък от слънцето.

От морето до тях се издигат остри скали, черният плаж е дълъг и идиличен, а мястото е нереално. Зад него се виждат планини, вулкани и ледници, а в летен ден при късмет човек може дори да види пъфини в морето. Мястото е изключително популярно сред туристите. Според данни от Visit South Iceland около 133 000 души са посетили Рейнисфяра само през първата половина на 2022 г.

Снимка 639236

Източник: iStock

Въпреки че изглежда като истинско райско местенце, Рейнисфяра крие своите опасности и неслучайно си е спечелил прозвище на плаж-убиец. Опасността на този плаж идва от т.нар. спящи или дебнещи вълни. Това са високи вълни, които се появят изневиделица на крайбрежието - при липса на особено вълнение изведнъж към плажа се насочва по-голяма вълна, която дори не изглежда така, докато не наближи прекалено и се разбие с голяма сила, стигайки дори десетки метри отвъд линията, на която са били предишните вълни.

Снимка 639234

Източник: iStock

Поради тази причина, често има инциденти на Рейнисфяра, като не липсват и жертви през последните години. Най-опасното в ситуацията е, че въпросните вълни придърпват всичко в обсега им навътре в океана (включително и човек) и се оказва ужасно трудно да се излезе на брега. Хората, които са попадали в дебнеща вълна казват, бягството обратно на брега е почти невъзможно - и при температура на водата само няколко градуса над нулата, хипотермията може да настъпи бързо, което води до смъртни случаи.

Снимка 639233

Източник: iStock

Гидове редовно свидетелстват и снимат опасни ситуации на плажа, а от местния спасителен отряд предупреждават, че постоянно имат обаждания за инциденти на Рейнисфяра. И въпреки че след последния смъртен случай властите обмислят затваряне на популярния плаж, в крайна сметка решават все пак да се спрат на по-сериозни мерки за опазване на туристите.