Ябълките са универсален плод - можем да ги консумираме по всяко време на годината, сутрин, обед и вечер, в сладки и солени ястия, като сок или добавка на греяно вино, изсушени или пресни.
![Снимка 555982](https://webnews.bg/uploads/images/82/5982/555982/640x.jpg?_=1638549049)
Източник: iStock
Един проблем обаче остава - как да ги съхраним без да потъмнеят, след като ги нарежем.
Над него се е замислил и любимия ни кулинарен сайт The Kitchn, който тества редица методи, по които да предпазим резените ябълка от оксидиране възможно за най-дълго време. Така можем да имаме заготовка за пай, топъл пунш или просто плодова салата.
Сред тестваните методи си да потопим нарязаните ябълки във вода с лимонов сок, във вода с лимонтозу, във вода със сода с лимон, само в лимонов сок, във вода, в която сме разтворили мед и във вода със сол.
![Снимка 543467](https://webnews.bg/uploads/images/67/3467/543467/640x.jpg?_=1629201921)
Източник: iStock
Оказва се, че последните два начина дават най-добри резултати. Останалите предпазват ябълките бели за два-три часа, като при някои (като този с лимонтозуто) има и странични ефекти като прекалена киселинност.
За сметка на това съхраняването на нарязаните парченца във вода с мед или вода със сол е запазила ябълките свежи за около 12 часа. Методът е следният - оставяме ябълките в сместа за от 5 до 20 минути, измиваме и прибираме в найлонов плик в хладилника.
![Снимка 388891](https://webnews.bg/uploads/images/91/8891/388891/640x.jpg?_=1549964661)
Източник: iStock
И в двата случая не се усеща послевкус на сол или мед. От The Kitchn избират втория метод по чисто икономически причини - солта е по-евтина от меда.