Попаднахме на едно доста неприятно скорошно научно изследване - учени от Катедрата по ентомология в университета Пардю откриха, че германската хлебарка (един от най-разпространените видове хлебарки) става почти напълно резистентна към инсектициди и химикали, които до момента не са били използвани срещу нея. Това означава, че практически този вид хлебарки става невъзможен за унищожение.

Снимка 352337

Източник: iStock

Данните от проучването, публикувани в Scientific Reports, показват, че в рамките на едно поколение хлебарките могат да развият резистентност към всеки вид инсектицид. В продължение на шест месеца учените тестват различни комбинации от инсектициди в силно засегнати от хлебарки апартаменти в Илинойс и Индиана. Третирането по никакъв начин не е намалило популацията им.

Нямаме никакъв повод за радост - за тримесечния си живот една хлебарка създава поколение от около 50 и дори малка част от тях да развият резистентност към даден химикал, това означава, че тя се предава на следващото поколение.

Снимка 351766

Източник: iStock

Хлебарките вероятно са най-мразеното насекомо на планетата и има защо: те са носители на всякакви патогени като ешерихия коли и салмонела, както и на алергени, отговорни за астмата. Най-лошата новина е, че те обитават предимно човешка среда.