Почистването на домакинствата се е превърнало в рискова дейност не само за здравето на хората, но и за околната среда.

Според проучване, проведено от учени от Института за научни изследвания в областта на околната среда (CIRES) в Съединените щати, много от продуктите за почистване, които използваме всеки ден, всъщност замърсяват въздуха толкова, колкото моторните превозни средства. 

Много от освежителите за въздух - дифузери, ароматерапевтични свещи и ароматни масла, помагат да премахнем лошите миризми в дома, но отделят токсични вещества, които влияят негативно на здравето ни.

Снимка 457026

Източник: iStock

За щастие, все повече започваме да осъзнаваме необходимостта да се грижим за планетата и да намираме устойчиви алтернативи, за да можем да се отървем от токсичните продукти, които обикновено сме свикнали да използваме вкъщи. Ако искаме да премахнем лошата миризма в дома, можем да го направим с естествени средства, които не вредят на здравето ни или на околната среда.

Микровълновата печка и за какво да внимаваме, когато я използваме

За какво да внимаваме, когато използваме микровълновата

Не е опасна, ако знаем как

Хладилникът и микровълновата печка например са два от домакинските уреди, които събират най-много мръсотия и лоши миризми, последните от които е почти невъзможно да се отървем. Тук на помощ обаче ни идва едно естествено средство - лимонът

Що се отнася до хладилникът, това което трябва да направим, е да отрежем четвърт лимон, върху който да забием зрънце карамфил. Поставяме парчето лимон в долната част на хладилника, така че да абсорбира лошите миризми, които в много случаи се отделят от различни храни.

Снимка 457025

Източник: iStock

При почистването и ароматизирането на микровълновата лимонът отново е наш естествен съюзник. Трябва само да изстискаме един в купа с вода, да я сложим в микровълновата и да я оставим на максимална мощност за пет до 10 минути. Парата ще накара мазнините да се стопят и лошите миризми да изчезнат.

Хладилникът и колко често трябва да го почистваме

Колко често трябва да почистваме хладилника

Хигиената на най-използвания домакински уред