Последният ден на месец октомври е отреден за Хелоуин. Някои не приемат празнуването му у нас, защото е католически празник. Други пък виждат в него поредния повод за купон и добро прекарване, както и страхотна възможност да се облекат и гримират така, както иначе не биха могли да си го позволят.

Без значение от кой отбор сме, със сигурност сме свидетели на цялата еуфория покрай Хелоуин, която преобразява витрини на магазини в черно и оранжево. Това са двата цвят на празника, понякога комбинирани и с лилавото. А ето и каква е символиката им.

Черното

Празникът Хелоуин произхожда от езически ритуал на древните келти. Те го правели всяка година в последния ден на октомври и първия на ноември, защото това време е по средата между есенното равноденствие и зимното слънцестоене.

Снимка 450373

Източник: iStock

С ритуала се отбелязва прибирането на реколтата и посрещането на тъмната половина на годината. Така той се превръща в своеобразен празник на тъмнината, а оттам е връзката и с черния цвят.

Освен това, цветът се свързва и със смъртта и вярването на келтите, че по това въпросно време в края на октомври и началото на ноември връзката между живите и мъртвите отслабва. Затова се правят и ритуали, с които се почита тяхната памет.

Снимка 450382

Източник: iStock

Оранжево

Есента е сезонът на шарените листа и на тиквите. Техните оранжеви нюанси също са пряко свързани с Хелоуин. Но цветът има и друго значение за празника, датиращо от келтите.

Нина Добрев, Chanel, Джиджи Хадид, Мари Бенолиел и поредният костюм за Хелоуин

Нина Добрев с поредна провокация

Новото преображение на актрисата

При тях оранжевото се свързва с огъня. По време на езическия ритуал всички палят огньове, които оставят сами да изгаснат, за да могат да прогонят злите духове в отвъдното, пише Reader's Digest.