Да, глухарчетата са онези жълти цветенца, които хем много ни харесват, хем не му мислим много, преди да ги минем с косачката в градината. И ако досега не сме се замисляли, че освен за красота, могат да ни послужат и за много други неща, то сега е време да го направим.

Маслото от жожоба, подхранване, хидратиране и други ползи за кожата от растението

Маслото от жожоба - еликсир за кожата

Достъпен и ефикасен продукт от природата

От векове глухарчето, което се среща на много места по света, се използва в традиционната билкова медицина като лек за редица заболявания - от акне, през чернодробни и храносмилателни проблеми, та чак до рак. А славата му на ефективно лекарство се гради на базата на изследвания и доказателства за неговите ползи. Ето и кои са те.

Богат състав

Глухарчетата - от корена до върха, са пълни с витамини, минерали и фибри. Както варени, така и сурови, те са отличен източник на витамини А, С и К, както и на витамин Е, фолиева киселина и малки количества други витамини от група В. Съдържат и важните желязо, калций, магнезий и калий.

В корена от глухарче, който може да се консумира директно, но по-често се суши и се прави на чай, се съдържа и важният въглехидрат инулин, който представлява разтворими растителни фибри, подпомагащи растежа и поддържането на здрава бактериална флора в чревния тракт.

Глухарчето е богато и на мощни антиоксиданти, на които в голяма степен се дължат лечебните му свойства. В най-голямо количество е бета-каротинът, който осигурява силна защита срещу клетъчни увреждания и оксидативен стрес. Полифенолите пък са в най-голяма концентрация в цветовете на растението.

Срещу възпаления

Възпалителните процеси в организма са в основата на редица заболявания и водят до вреждания на тъканите и дори на ДНК-то. А антиоксидантите имат свойството да предпазват от тяхната поява. Затова и глухарчето се слави като лек срещу възпаленията.

Според някои изследвания, редовната консумация на растението помага и за намаляването на някои туморни маркери. Повлиява положително и възпаленията на белите дробове.

Снимка 531624

Източник: iStock

Кръвна захар

В глухарчето се съдържат две биоактивни съединения - цикоровата и хлорогенна киселина, които намаляват нивата на кръвната захар. Те подпомагат секрецията на инсулин в панкреаса и усвояването на глюкозата в мускулната тъкан. Така инсулиновата чувствителност се подобрява.

Холестерол

Според различни изследвания, нивата на "лошия" холестерол също се повлияват в положителна посока от консумацията на глухарчета. Причината е в някои биоактивни съединения, които намаляват и риска от сърдечно-съдови заболявания, предава Healthline.

Кръвно налягане

в традиционната билкова медицина глухарчето се използва и заради неговия диуретичен ефект, който се смята, че се дължи на детоксикацията на органите, която предизвиква. А освобождаването на тялото от излишните течности може да доведе и до намаляване на кръвното налягане. Глухарчето също така съдържа калий - минерал, за който се смята, че понижава кръвното.

Снимка 531625

Източник: iStock

Имунна система

Растението има антимикробни и антивирусни свойства, които биха могли да помогнат на организма в борбата с инфекциите. Екстрактът от глухарче значително намалява и способността на вирусите да се репликират, а някои от активните съединения в него ни предпазват от вредните бактерии, които са навсякъде около нас.

Ментата, нейните свойства и за какво да използваме растението

Мента от сутрин до вечер

Едно растение - много ползи

Как да консумираме

Глухарчетата могат да се ядат както сурови (на салата), така и приготвени на пара заедно с други зеленчуци. Можем и да ги изсушим и да си правим чай.

Снимка 531623

Източник: iStock

По аптеките пък ще намират тинктура от растението, която реално е концентриран екстракт. Важно е да не прекаляваме с количеството и да добавяме растението постепенно към менюто си, или просто да го разнообразяваме с него от време на време.