Подмишниците са сред най-невидимите части на тялото. Но въпреки това изискват грижи - особено ако се стремим да бъдат чисти и гладки, най-вече сега, в горещите летни месеци.

Кой е по-ефективен при потене - гликоловата киселина или дезодорантът

Кой е по-ефективен при потене - гликоловата киселина или дезодорантът

Какво казват специалистите

И ако искаме да избегнем раздразнената неравномерна кожа, която често остава след употребата на самобръсначката, е добре да следваме няколко прости правила. Ето кои са те, според сертифицираните дерматолози, до които се допитват от Byrdie.

Ексфолиране

Ако целта ни е гладка кожа, ексфолирането трябва да бъде задължително част от рутинната грижа. То спомага за отстраняване на мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите и насърчава синтеза на колаген.

Снимка 624886

Източник: iStock

За целта е добре да се използва нежен химически ексфолиант, базиран на салицилова, млечна или гликолова киселина. Той е за предпочитане пред физическия - продукт с малки абразивни частици, за да не се травмира допълнително деликатната кожа на подмишниците. Може да се прилага един или два пъти седмично.

Овлажняване

Овлажняването е от решаващо значение за всяка част на кожата. Специалистите препоръчват след душ да нанасяме хидратиращ лосион или крем в областта на подмишниците. Това ще спомогне за успокояване и омекотяване на кожата и ще я направи по-малко склонна към раздразнения и възпаления.

Снимка 624888

Източник: iStock

Бръснене

Понякога бързаме и прибягваме до т.нар. "сухо" бръснене на подмишниците. Но експертите са категорични: никога не трябва да премахваме косми от която и да е част от тялото си без продукти за грижа за кожата. Те препоръчват използването на най-обикновен гел за бръснене, а самата самобръсначка е добре да се сменя често.

Лазерна епилация

Това със сигурност е добро и трайно решение за гладки подмишници. Изисква повече време, усилия и най-вече средства, но със сигурност ще гарантира гладка кожа и трайни резултати.

Защо въобще сме започнали да се обезкосмяваме

Защо въобще сме започнали да се обезкосмяваме

Дарвин има обяснение и на този въпрос

Според дерматолозите, лазерната епилация в областта на мишниците обикновено отнема около шест месеца, като посещенията са на всеки четири-шест седмици в зависимост от вида на косъма. При някои хора резултатите са бързи и видими, докато други се сблъскват с по-упорити косми, които изискват повече посещения.