Въпреки че знаем, че не е никак полезно, със сигурност ни се е случвало поне до обед да не сме сложили нищо в уста. И когато коремът ни вече започне заплашително да пристъргва, посягаме към първото, което ни видят очите. Но има някои храни, които никога не трябва да консумираме на празен стомах. Ето кои и защо.
Сладко
Ако първото, което хапнем за деня, съдържа голямо количество захар, това гарантирано ще доведе до рязък скок на кръвната ни захар. Да, но скоро след това идва и резкият й спад, и ще се чувстваме много по-зле, отколкото преди да хапнем сладкото изкушение. А и можем да си докараме диабет, ако това се превърне в навик.
Кисело мляко
Изненада! Вероятно и не особено приятна. Да, киселото мляко съдържа полезни бактерии, но не е добре да си ги набавяме на празен стомах. Причината е, че хидрохлората киселина, която е главната в стомаха и процеса на разграждане на храната, неутрализира тези полезни бактерии, и те стават напълно безполезни.
Източник: iStock
Круши
Те съдържат голямо количество фибри, които могат да наранят деликатните слузести мембрани на стомаха.
Домати
В тях има много танинова киселина, която увеличава киселинността в стомаха и това може да доведе до гастритни язви.
Банани
Ако ги хапваме на празен стомах, това води до рязко увеличаване на количеството магнезий в организма, което може да увреди сърцето.
Източник: iStock
Краставици и зелени зеленчуци
Суровите зеленчуци са богат източник на аминокиселини. Те могат да предизвикат парене, подуване и болка, когато ги консумираме на празен стомах, пише Bright Side.
На какво да заложим
Някои храни са правилният избор, ако не сме сложили нищо в уста. Пълнозърнест хляб, мюсли, ядки, мед, боровинки, яйца и диня ще ни накарат да се почувстваме сити, без да ни вредят.
iavorski
на 07.02.2019 в 17:42:08 #2Ае, мюсълито мое ли да съ меша с киселу млеко? За един преател питам...
Fani
на 06.02.2019 в 12:14:42 #1С някои неща се съгласявам, но с други не.