Въпреки че знаем, че не е никак полезно, със сигурност ни се е случвало поне до обед да не сме сложили нищо в уста. И когато коремът ни вече започне заплашително да пристъргва, посягаме към първото, което ни видят очите. Но има някои храни, които никога не трябва да консумираме на празен стомах. Ето кои и защо.

Сладко

Ако първото, което хапнем за деня, съдържа голямо количество захар, това гарантирано ще доведе до рязък скок на кръвната ни захар. Да, но скоро след това идва и резкият й спад, и ще се чувстваме много по-зле, отколкото преди да хапнем сладкото изкушение. А и можем да си докараме диабет, ако това се превърне в навик.

Кисело мляко

Изненада! Вероятно и не особено приятна. Да, киселото мляко съдържа полезни бактерии, но не е добре да си ги набавяме на празен стомах. Причината е, че хидрохлората киселина, която е главната в стомаха и процеса на разграждане на храната, неутрализира тези полезни бактерии, и те стават напълно безполезни.

Снимка 404775

Източник: iStock

Круши

Те съдържат голямо количество фибри, които могат да наранят деликатните слузести мембрани на стомаха.

Домати

В тях има много танинова киселина, която увеличава киселинността в стомаха и това може да доведе до гастритни язви.

Банани

Ако ги хапваме на празен стомах, това води до рязко увеличаване на количеството магнезий в организма, което може да увреди сърцето.

Снимка 404779

Източник: iStock

Краставици и зелени зеленчуци

Суровите зеленчуци са богат източник на аминокиселини. Те могат да предизвикат парене, подуване и болка, когато ги консумираме на празен стомах, пише Bright Side.

Пластмасовите кутии и дали трябва да съхраняваме храната в тях

Трябва ли да държим храната в пластмасови кутии

Някои предупреждения, с които да се съобразим

На какво да заложим

Някои храни са правилният избор, ако не сме сложили нищо в уста. Пълнозърнест хляб, мюсли, ядки, мед, боровинки, яйца и диня ще ни накарат да се почувстваме сити, без да ни вредят.