Министерството на културата на Германия и комисията на ЮНЕСКО добавят техно сцената на Берлин към списъка на нематериалното културно наследство на страната, като признание за приноса на сцената към културната идентичност на града.

Ще стане ли Венеция част от застрашените обекти от световното наследство на ЮНЕСКО

Колко застрашена е Венеция

ЮНЕСКО има предложение за проблемите на града

Berlin's Clubcommission, мрежа за берлинските техно клубове и музиканти, описва този ход като "още един крайъгълен камък за берлинските техно продуценти, артисти, клубни оператори и организатори на събития", пише Guardian.

Лутц Лайхсенринг, изпълнителен член на борда на Clubcommission, казва пред германския телевизионен оператор DW: "Решението ще ни помогне да гарантираме, че клубната култура е призната за ценен сектор, достоен за защита и подкрепа."

Снимка 657535

Източник: iStock

Повече от десетилетие има кампания за добавяне на техно културата и музиката към списъка на Германия, оглавявана от Rave the Planet - организация с нестопанска цел, подкрепяща електронната музикална култура.

"Поздравления за всички творци на културата, които са оформили и допринесли за техно културата на Берлин", се казва в изявление на групата в социалните мрежи. "Това е важен крайъгълен камък за цялата култура и нашата радост не може да се опише с думи."

Багета, Франция и включването ѝ в списъка на Юнеско за нематериалното културно наследство

Какво ѝ е толкова специалното на френската багета

Франция си има нов повод за гордост

Rave the Planet подават заявката за включване на техното в списъка през ноември 2022 г. Статутът на нематериално културно наследство по-често се предоставя на по-традиционни културни дейности, като малавийските танци Mwinoghe или словашката гайдарска култура.

Снимка 657537

Източник: iStock

Неотдавнашното признаване в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на ямайското реге и огромният индийски фестивал Kumbh Mela обаче подтиква лидерите на техно общността в Берлин да предложат тяхната техно сцена да бъде включена.

Високото пеене от Долен и Сатовча и признанието, което получи от ЮНЕСКО

С какво се отличават селата Долен и Сатовча

Поредното признание, което получихме от ЮНЕСКО

Според Питър Кирн, който е диджей и музикален продуцент в Берлин, техното е основна част от града. През 2021 г. той казва пред Observer: "В други градове хората не биха приели музика, която е наистина твърда или странна и пълна със синтезатори и наистина брутални, изкривени дръм машини. Не можете да пуснете това в пиковия час в клуб, да не говорим за обяд. И тук е напълно приемливо да пуснете това по време на обяд. Техното се превърна в убежище за хора, които са маргинализирани, и има естествено привличане към Берлин като място, което е по-позволяващо, когато идваш от места, които са по-малко приемащи това."

Снимка 657536

Източник: iStock

Техно сцената е едно от шестте нови попълнения в списъка на нематериалното културно наследство в Германия. Други включват плодовото вино и планинарството. Парадът в Бавария, известен като Kirchseeoner Perchtenlauf, където присъстващите се обличат като космати чудовища, също е добавен към списъка.