Венеция е считана за един от "скъпоценните камъни" на Италия, като историята и красотата ѝ всяка година привличат по около 28 милиона туристи годишно. Заради този наплив обаче градът се сбогува с прякора си La Serenissima (в превод от италиански - "много спокойна"). Въпреки това обаче продължава да бъде известен и като град на любовта и "кралицата на Адриатика".

Канале Гранде във флуоресцентно зелено - каква е причината за оцветяването на водата във Венеция

Ето защо каналът във Венеция се оцвети в зелено

Инцидент или дело на екоактивисти

Предвид активния туризъм и глобалното затопляне, Венеция е предложена от ЮНЕСКО да бъде включена към списъка със застрашените обекти от световното наследство.

Предложение обаче не е първото такова на културната агенция на ООН. Първото е от преди две години, но пропада в последния момент заради няколко спешни мерки, които италианското правителство тогава приема. Една от тях е забраната за влизането на големи кораби (например круизни) в канала Сан Марко. Тази мярка се спазва, за разлика от другата, която е фокусирана върху създаването и изпълнението на амбициозен план за опазване на града.

Според доклада на ЮНЕСКО властите нямат стратегия за справяне със заплахата от изменението на климата. А глобалното затопляне оказва пагубно въздействие върху Венеция, като причинява покачване на морското равнище и прави града много уязвим от наводнения.

Снимка 628313

Източник: iStock

Според агенцията на ООН емблематичният италиански град е изложен на риск от "необратими" щети заради активния туризъм, прекомерното застрояване и покачването на морското равнище в следстиве на изменението на климата. ЮНЕСКО изтъкват още, че с включването на Венеция към списъка със застрашените обекти от световното наследство целят да се насърчи по-доброто запазване на обекта за в бъдеще.

От общината на града са заявили, че ще "прочетат внимателно" предложението и след това ще го обсъдят с италианското правителство. BBC пише, че този акт на ЮНЕСКО е удар за местните власти и един вид обвинение, че не са защитили историческия град.

В отсрещен коментар от страна на един от бившите кметове на Венеция обаче международната агенция за наследство е "един от най-скъпите и безполезни органи на лицето на земята". Той заявява още, че ЮНЕСКО "съди без знание" и "дава мнения наляво и надясно", които е по-добре да бъдат пренебрегнати.

Lazzaretto Vecchio - островът на чумата на Венеция, който е дом на хиляди скелети

Другото лице на Венеция - островът на чумата, който е дом на хиляди скелети

Едно интересно място, което си струва да се посети

"Те не ни дават никакво финансиране, за да правим промени, всичко, което правят, е да критикуват... Сякаш Венеция има нужда от ЮНЕСКО, за да бъде обект на световното наследство! Имаме нужда от повече действия и по-малко думи", изтъква бившият кмет Масимо Качиари.