Трудно ще намерим страна, която да се гордее толкова много със своята храна и култура, колкото французите. Но днес те имат всички основания да го правят, след като тяхната багета получи специален статут на наследството на ЮНЕСКО.

Хлябът, който в буквален превод означава "пръчка" и е наречен от Еманюел Макрон "250 грама магия и съвършенство", е един от неизменните символи на нацията.

И експертите, събрали се в Мароко тази седмица, решиха, че простата френска франзелка, направена само от брашно, вода, сол и мая, заслужава признание от ООН, отбелязват от Daily Mail.

ЮНЕСКО гласува да добави "занаятчийското ноу-хау и културата на хляба франзела" в своя списък на нематериалното културно наследство, който вече включва около 600 традиции от над 130 държави. Това признание не осигурява никаква специална защита на багетите, но добавянето им към списъка има цел да помогне да се демонстрира разнообразието на това наследство и да се повиши осведомеността за неговото значение.

Снимка 597467

Източник: iStock

Франция решава да представи багетата на комисията, след като разбира, че пицата от Неапол получава специален статут. Макрон заявява: "Багетата е обект на завист от целия свят. Превъзходството ѝ трябва да се запази и затова трябва да бъде включена в списъка на наследството."

Ръководителят на ЮНЕСКО Одри Азуле споделя, че празнува френския начин на живот: "Багетата е ежедневен ритуал, структуриращ елемент на храненето, синоним на споделяне и празничност. Важно е тези умения и социални навици да продължат да съществуват и в бъдеще."

Италия, еспресото и ще стане ли част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Еспресото като начин на живот

Просто кафе или културна ценност

Багетата - този пухкав, продълговат хляб с хрупкава коричка, заема специално място във френския начин на хранене от поне 100 години, въпреки че някои смятат, че съществува от по-отдавна.

Една легенда разказва, че пекарите на Наполеон Бонапарт са измислили удължената форма, за да улеснят пренасянето на войските му, докато друга твърди, че всъщност австрийски пекар на име Август Занг е изобретил багета. В наши дни една багета се продава за около едно евро.

Снимка 597466

Източник: iStock

Приготвено само с брашно, вода, сол и мая, тестото за франзели трябва да престои от 15 до 20 часа при температура между 4 и 6 градуса по Целзий, според Конфедерацията на френските пекари, която се бори да защити пазара си от промишлените пекарни.

Повече от шест милиарда багети се пекат всяка година във Франция, но статутът на ЮНЕСКО идва в момент на предизвикателство за индустрията. Франция губи около 400 занаятчийски пекарни годишно от 1970 г. насам, от 55 000 (една на 790 жители) до 35 000 днес (една на 2000).

Високото пеене от Долен и Сатовча и признанието, което получи от ЮНЕСКО

С какво се отличават селата Долен и Сатовча

Поредното признание, което получихме от ЮНЕСКО

Но въпреки че е привидно безсмъртен елемент във френския живот, багетата получава официално името си едва през 1920 г., когато нов закон определя нейното минимално тегло (80 грама) и максимална дължина (40 сантиметра).