Отдавна е известно, че гъбите са мощен имуностимулатор, който много специалисти по здравословно хранене препоръчват.
Ново проучване се опитва да установи дали консумирането на повече гъби могат да повлияят на риска от развитието рак.
Специалистите от Penn State Cancer Institute с ръководител Джон Ричи търси връзката между консумацията на гъби и опасното заболяване.
Източник: iStock
Експертите са проучили основно 17 онкологични анализа, публикувани в периода 1966-2020 година. Изводите на учените са, че само консумирането само на една средна по големина гъба (18 грама) на ден може да снижи риска от рак с 45 процента. Това се равнява на една четвърт до една осма от чаша, пълна с гъби, или на една средно голяма печурка, пише BBC.
Екипът открил, че всички гъби имат този ефект, но най-ефикасен в тази насока е екстрактът от гъбата шийтаке. Тя много добре се справя и с вирусите, които предизвикват рак на шийката на матката.
Данните показват, че колкото повече гъби ядем, толкова по-малък е рискът от рак, обяснява професор Ричи. Американските специалисти препоръчват при всяка възможност да добавяме гъби в нашия хранителен режим. Колкото по-големи количества, толкова по-добре.