Вероятно свързваме евкалипта най-вече с благоприятното му въздействие при настинка и грип. Това растение обаче крие много повече ползи за здравето, отколкото сме предполагали.

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Натурални лекарства

Евкалиптът и извлеченото от него етерично масло имат доказани антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. И докато с този факт може и да сме запознати, доста по-малко хора са чували за анестетичните, антисептичните и отблъскващи насекомите им качества.

Експертите пък обясняват и кои точно са основните ползи на евкалипта за здравето, за да знаем и как да се възползваме максимално от тях.

Настинката

Снимка 572162

Източник: iStock

Възпалено гърло и запушен нос са най-честите ни оплаквания, щом се почувстваме зле. Точно в такива случаи отвара или чай от листата на растението са особено ефективни. Те облекчават бактериалните инфекции на дихателните пътища, а пък ако вкъщи имаме и етерично евкалиптово масло, можем да подсилим действието, като вдишваме от парата.

Болката

Ако имаме болки в мускулите, ставите или дори зъбобол, екстрактът от евкалипт би ни помогнал. Може и да не си забъркваме отвари, тъй като в аптеките без рецепта се предлагат вече готови формули. А и ще имаме винаги под ръка, за да облекчим дори артрит и навяхвания.

Снимка 572160

Източник: iStock

Почивката

Евкалиптолът е съставката в маслото от растението, която доказано намалява усещането за стрес и тревожност. Вдишването му понижава и кръвното налягане - ефект, който е доказан при проучване.

Любопитно е също, че евкалиптовото масло има и свойството да отблъсква насекомите, пише marthastewart.com.

Цинкът, гриповете, настинките, как и защо да приемаме хранителната добавка

Хранителната добавка, с която борим грип и настинка по-бързо

Верен съюзник

Ето че явно има и съвсем естествен начин да се спасим от ухапванията от комари през лятото.