Мексиканското гуакамоле се е превърнало в нещо като италианските салата Капрезе и сос песто - минава за интересно и различно, но се приготвя вече почти във всяка българска кухня. А подобно на пестото, и гуакамолето намира различни приложения в съвременната кухня.
Всъщност, гуакамоле може да влезе в ролята на сос, но може да бъде и разядка. Ползваме го дори и като мезе за чаша студена ракийка, водка или текила. И тъй като обичаме авокадо, решихме този път да изпробваме една специлна рецепта за гуакамоле, която идва от Ева Лонгория. Та кой би могъл да приготви по-добре гуакамоле от една мексиканка?!
Звездата от "Отчаяни съпруги" знае как да приготви убийствено гуакамоле, а рецептата ѝ ни издава не кой да е, а самата Martha Stewart. Нейният трик е да нарязва на кубчета авокадото, вместо да го пасира, да използва серано чушки вместо халапеньо, лимонов сок вместо лайм и много сол. Тя казва, че на практика прави солена лимонада, в която добавя нарязано на кубчета авокадо, домати и лук, които да плуват вътре.
Източник: iStock
Ето и точните съставки:
- 6 зрели плода авокадo, обелени, без костилка и нарязани на малки кубчета
- 4 средно узрели домата, нарязани на парчета
- 1 голяма глава бял лук, ситно нарязан
- 1/2 връзка пресни листа от кориандър, накълцани на ситно
- 1 люта чушка серано, смляна
- Сок от 4 малки лимона (около 8 супени лъжици)
- 2 чаени лъжички едра сол
Как да приготвим
Поставяме всички съставки в голяма купа и внимателно разбъркваме, за да се омешат, без да се смачкат обаче. Сервираме с чаша текила или коктейл Маргарита.