Есента е сезонът на шарените листа по дърветата, дъждовете и приятните прохладни разходки в парка. За съжаление обаче този красив сезон често е съпътстван от коварните вируси, грипове и настинки. Неизбежно все някои от тях ни застига, особено когато ходим на работа сред много хора и пътуваме ежедневно с градския транспорт.
Въпреки това, трябва да опитаме да се предпазим, като подсилим имунната си система с няколко интересни, лесни и бързи рецепти за сезона. Тези храни са изключително подходящи за забързания начин на живот, като освен това са и много вкусни.
Закуска за шампиони с ябълково смути
Ще започнем със закуската. Избрали сме заедно неповторимо ябълково смути, готово само за пет минути. То е богато на фибри, витамин C, засилва имунитета и е отлична идея за старт на деня - перфектен заместител на кафето.

Източник: iStock
Какво ни трябва
- 1 ябълка
- 2 с.л. овесени ядки
- 1/2 банан (замества захарта)
- 1 чаша ядково или краве мляко
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. ленено семе или чия - по желание
Какво ги правим
Начинът на приготвяне е повече от елементарен. Всички продукти се слагат в блендера. Поставят се няколко кубчета лед или вода, и се миксират докато не се получи еднородна смес.
Обяд като по учебник с боб и зеленчуци
По средата на деня също е важно да сложим нещо питателно в стомаха, затова предлагаме една бърза купа с печени зеленчуци и боб. Приготвя се за около 20 минути, като това ядене е изключително богато на фибри, белтъчини и витамини.

Източник: iStock
Какво ни трябва
- 1 чаша сварен боб (или консервиран, изплакнат)
- 1 морков
- 1/2 тиквичка
- 1/2 червена чушка
- 1 малка глава червен лук
- Зехтин, сол, черен пипер, чубрица или розмарин на вкус
- 1 ч.л. Лимонов сок
Какво ги правим
Зеленчуците се нарязват и се запичат във фурна или на тиган с малко зехтин и подправки за около 15 минути. Бобът се смесва и се поръсва с лимонов сок. Накрая може да се добави малко рукола или спанак за свежест.
Здравословна вечеря с тиква с джинджифил
И за финал на деня една крем супа от тиква с джинджифил. Приготвя се за около 25 минути, като след дълъг работен ден или изморителна разходка в парка в студен есенен ден може да загрее тялото и да подпомогне храносмилането. Важно е да отбележим, че това ястие и изключително богато на витамин А.

Източник: iStock
Какво ни трябва
- 300 г. тиква
- 1 малък картоф
- 1 малък морков
- 1 скилидка чесън
- 1 малко парче пресен джинджифил
- 1 ч.л. зехтин
- Сол, черен пипер на вкус на вкус
- Вода или зеленчуков бульон - около три чаши
Какво ги правим
Всички зеленчуци се слагат в тенджера, заливат се с вода и се варят около 20 минути, докато омекнат след което се пасират до гладка консистенция. Овкусяват се със сол, черен пипер и по желание - малко лимонов сок или тиквени семки отгоре.