Винаги сме завиждали на испанците за прословутата им сиеста (следобедна почивка), особено след като хапнем на обед и толкова много ни се иска да си полегнем мъничко - поне за половин час.

5 бара за дрямка по света

Дремем си в бара - и е чудно

Какво предлагат Мадрид, Париж, Лондон, Ню Йорк и Токио

Оказва се, че кратката дрямка е не само много приятна, а и страшно полезна за здравето и емоционалното състояние, сочат данните от ново изследване на британски учени.

Учените правят своето заключение на базата на изследване, проведено сред 1000 души, като анализират данните, свързани с тяхната дрямка и тяхното щастие.

Изследователите откриват не само че 66% от участниците подремват за кратко (под 30 минути), а и че се чувстват много щастливи от този факт, за разлика от хората, които спят за повече от половин час или въобще не подремват.

Снимка 477299

Източник: iStock

Голям брой изследвания показват, че кратката дрямка наистина усилва работоспособността, затова и много компании (и Google сред тях) имат специално обособени места за кратка следобедна почивка.

Въпреки че предишните проучвания на тази тема показват, че дрямката за под 30 минути ни прави по-фокусирани, продуктивни и креативни, за пръв път учените установяват, че освен всичко това, тя ни прави и по-щастливи, пишат от Psy Blog.

Как и кратката дрямка се определя от гените ни

Как и кратката дрямка се определя от гените ни

Още един начин, по който сме различни

Като имаме предвид тези данни, както и положителното влияние на кратката сиеста, смятаме, че е абсолютно наложително следобедната дрямка да се въведе като задължителна част от работния процес и в България.