Знаем, че доматите са пълни с голямо количество витамини и минерали, които са от важно значение за нашето здраве. Учени и изследователите обаче в момента се опитват да модифицират тoзи любим на всички ни зеленчук - за да може да има още повече ползи за човека.
В най-скоро време, благодарение на науката, доматите могат да се превърнат във водещ източник на витамин D.
Според CNN, екип от учени е създал "генно-редактиран" домат, използвайки технологията CRISPR-Cas9, с цел да увеличи количеството на витамин D в него. Желанието на екипа е да помогне на хората да защитят по-добре костите, мускулите и зъбите си - тъй като доматът е едно най-консумираните растения.
Източник: iStock
За да направят това, изследователите са използвали съединение, намиращо се в кожата на домата, в листата и неузрелите зелени плодове. Така те създават витамин D, официално наречен 7-DHC, който по същество е провитамин D3 (D3, или още холекалциферол, е една от двете основни форми на витамин D - бел.ред.).
Същевременно блокират гена, който обикновено трансформира провитамин D3 в холестерол. Това постигат чрез третиране на доматите с UVB светлина.
Като резултат, екипът установява, че така третираните домати могат да осигурят същото количество витамин D3, което се намира в две средно големи яйца или една консерва с риба тон.
Източник: iStock
Ценното на тези открития е, че могат да бъдат приложени със същия успех и към други плодове и зеленчуци - като чушки, патладжани и картофи. А това е голямо постижение, тъй като ежедневните нужди на витамин D в момента се набавят предимно чрез месото и млечните продукти.
Особено значимо е за вегетарианците, тъй като растителни диети могат да бъдат голямо предизвикателство от гледна точка на здравето - заради по-трудното снабдяване с ключовите витамини и минерали, намиращи се в животинските продукти.
А сега доматът с повишени количество на витамин D може значително да промени това.