Когато стане топло, правилната защита от неприятното изпотяване отново се превръща в тема на дневен ред. Всеки от нас има предпочитан продукт, който използва, но резултатът от него невинаги оправдава очакванията ни. Затова е добре да знаем малко повече по темата.

На първо място е фактът, че има разлика между дезодорантите и антиперспирантите от гледна точка на функцията, която изпълняват.

Антиперспирантите блокират потните жлези и по този начин намаляват изпотяването. Основната им съставка в повечето случаи е алуминиев хлорид или други алуминиеви компоненти, които успешно изпълняват тази задача. Препоръчва се нанасянето им да става вечер, за да могат да подействат. Ефектът им продължава в рамките на 24 часа.

Снимка 483143

Източник: iStock

Дезодорантите пък единствено неутрализират неприятната миризма, която е резултат от контакта на потта с бактериите, които живеят под мишниците ни. Тези продукти са предимно на базата на алкохол, който създава по-киселинна среда и така унищожава бактериите. Нанасят се сутрин и действат до 24 часа.

При избора си между двата продукта трябва да се водим най-вече от това дали се потим прекомерно, или не. Разбира се, ако изберем антиперспирант, ще получим и двата ефекта в едно - намаляване и на изпотяването, и на неприятната миризма. Затова този продукт е по-препоръчителен за топлите месеци, пише Business Insider.

Снимка 483141

Източник: iStock

Това, което трябва да имаме наум обаче, е, че продуктите с алуминий не са препоръчителни за хора с проблеми с бъбреците и черния дроб, които го извеждат от организма. Но вече на пазара има голямо разнообразие от продукти и можем да изберем подходящия без съдържание на алуминиеви соли.

Жълтите петна, белите тениски и защо остават след изпотяване

Защо остават жълти петна по белите ни тениски

Потта ли е основният виновник

А ако имаме голям проблем с изпотяването, просто може да комбинираме дезодорант с антиперспирант за максимален ефект. Много е важно да пием достатъчно вода и да носим дрехи от естествени материи, които не предизвикват допълнително изпотяване.