Живеем в ерата на технологиите и децата сякаш се раждат със смартфон в ръка. Преди да започнат да говорят, те могат умело да боравят с устройствата, които се превръщат в любимата им играчка. За този феномен основната заслуга е на родителите, на които често им е по-лесно да задържат вниманието на детето с анимации на таблета, отколкото по друг начин.

Така неусетно употребата на електронни устройства се превръща в проблем. Децата стават асоциални, предпочитат да не излизат навън с връстници, а да прекарват часове наред пред лаптопа или смартфона. А промените в поведението не закъсняват. И идва един момент, в който родителите се запитват къде да сбъркали, кое е правилно и кое - не.

Снимка 419992

Източник: iStock

Канадски учени правят изследване с акцент върху времето, което децата прекарват пред екраните на електронните устройства. В него вземат участие 2400 семейства. Резултатът от него е, че хлапетата, които прекарват два или повече часа на ден с телефон, таблет или лаптоп, много по-често показват проблеми с поведението още на петгодишна възраст.

Те са цели седем пъти по-склонни да развият Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивността в предучилищна възраст от връстниците си, които си играят електронни игри и гледат видеа само по час на ден.

Снимка 419991

Източник: iStock

Това значително въздействие върху правилното развитие на децата според учените се дължи на факта, че употребата на електронни устройства изяжда от времето, което трябва да се отдели за физическа активност и сън. Дългото време пред екрана има по-голямо и вредно влияние дори от недоспиването и проблемите в семейството, в което расте хлапето, пише Daily Mail.

Не трябва да лишаваме децата от скуката

Не трябва да лишаваме децата от скуката

Скуката гради характер, смартфоните - не

Учените препоръчват децата да седят пред компютъра или да ползват смартфона максимум половин час на ден, за да се избегнат краткосрочните и дългосрочни последствия от по-продължителна употреба, които включват и влошаване на мозъчната дейност, по-лоши оценки в училище, а оттам и още куп проблеми в живота.