Трудно е в днешно време да видиш скучаещо дете. Още от ранна възраст, синовете и дъщерите на XXI век са снабдени с поне няколко дигитални устройства, които се грижат за безконечното им забавление и разсейване.

Като оставим настрана факта, че дигиталните устройства имат доказани негативни ефекти върху нормалното развитие на децата, те ги лишават от продължителните периоди на скука, които се оказват доста важни за порастването.

Скуката е напълно нормален и дори значим фактор в израстването на децата. Способността да реагираме на скуката, докато сме деца, е умение, което ни подготвя за предизвикателствата на живота, след като напуснем дома на родителите си.

Снимка 405168

Източник: iStock

Свикването с непрестанния поток от снимки, клипове и емотиконки, които държат детския мозък в режим на забавление, правят последния негоден за по-нататъшния сблъсък с работата и ангажиментите на възрастните.

Скуката изгражда характер и способност конструктивно сами да създаваме ситуации, на които придаваме смисъл и с които се идентифицираме, пише главната редакторка на New York Times - Памела Пол, в статия, озаглавена "Оставете децата отново да скучаят".

3 неща, които превръщат децата в успешни възрастни

3 неща, които превръщат децата в успешни възрастни

Трикове за родители

Според нея, родителите трябва съвсем целенасочено да лишават децата си от изкуствени и непрестанни поводи за разсейване, и да ги оставят сами да намират разнообразие в света около тях.

Снимка 405169

Източник: iStock

Пол дава пример със собствените си деца, които са станали "много по-креативни, самостоятелни и готови за света" в следствие на умишлено създадени от нея самата възможности за скука.

В крайна сметка, може би е по-полезно за детето да прекара известно време в съзерцание на тавана, отколкото в скролване на безкрайни фийдове от снимки и предимно безсмислени постове, заключва Пол.

Децата, родителите и колко е важно вниманието

Какво прави децата умни и успешни

Ключът е в родителите