Всички знаем, колко важна е заобикалящата среда за живота ни. Още по-важна е тя (и това също го знаем добре) за развитието на децата. Възможно е обаче да не сме се замисляли, че и зеленината наоколо може да има значение за тях. Оказва се, че има, и то никак не е малко.

Времето сред природата, детското развитие и как тя му влияе

Ползите, които времето в природата носи за детското развитие

Или как да противодействаме на ефектите на технологиите

Проучване доказва, че децата, които живеят в по-зелена среда, са по-интелигентни и имат по-малко проблеми с поведението, пише Inquirer.net

Учени от Университета в Хаселт, Белгия, провеждат проучването с 600 деца на възраст от 10 до 15 години.

Резултатите, публикувани в списание Plos Medicine, показват, че само 3% повече зеленина в квартала имат влияние върху интелигентността на децата с 2.6 пункта. Този ефект се наблюдава както в по-богатите квартали, така и в по-бедните.

Снимка 493771

Източник: iStock

При измерването на зеленото пространство учените взимат предвид парковете, градините, дърветата по улиците и цялата друга растителност, видима на сателитни снимки. 

"Има все повече доказателства, че зелената среда е свързана с нашите когнитивни функции като памет и съсредоточаване", казва Тим Наурот, професор по екологична епидемиология в Университета в Хаселт, Белгия, цитиран от „Гардиън“.

Наред с интелигентността, увеличението с 3% в зелената площ е свързано и с по-малко поведенчески затруднения, като слаба концентрация и агресивност.

Учените предполагат, че спокойствието, възможностите за повече игри, социални контакти и ниското ниво на стрес могат да допринесат за засилване на познавателните способности.

Снимка 493770

Източник: iStock

Проучване от 2015 г., проведено върху деца в Барселона, също показа, че повече зелени пространства са свързани с подобрена памет и задържане на вниманието.

Децата, телефоните, таблетите и колко време трябва да прекарват с тях на ден

Колко време трябва да прекарват децата пред компютъра

Същото важи и за смартфона и за таблета

И двете изследвания трябва да ни насърчат да мислим за нови начини за интегриране на природата в начина ни на живот - не само в полза на децата, но и на възрастните. Защото поддържането на връзка с природата е важно за всички възрасти.