Потропването на капките дъжд по прозореца има вълшебна сила. Оказва се, че звукът не само е приятен, но дори може да ни помогне да се отпуснем и успокоим.

Есен, настроение, дъжд, четене, приятел и 5 неща, които ни зареждат при лошо време

Как да имаме настроение и в лошо време

5 неща, които ще ни карат да се усмихваме повече

И независимо дали сме плувиофили (хора, които обичат дъжда), вероятно много от нас са забелязали, че шумът на дъждовни капки ни действа доста успокояващо. Но защо е така?

Според Мариан Ризкала, музикален психотерапевт и директор на North London Music Therapy, отговорът на този въпрос се крие в ритмичността на дъжда. Шумът на дъжда е монотонен и предсказуем, което го прави толкова релаксиращ, пише Stylist.co.uk.

Снимка 589123

Източник: iStock

"Подобно на начина, по който музиката влияе както на автономната, така и на лимбичната част на нашата нервна система (които се грижат за сърдечния ни ритъм и емоциите), повтарящият се, предвидим звук на дъжда може да помогне за регулиране на реакциите именно на нервната ни система", обяснява Ризкала. "Умът ни бързо свиква с ритмичното тропане. Не е твърде силен и няма резки промени в звуците - две неща, за които знаем, че мозъците ни обичат."

Катерина Георгиу, психотерапевт и автор на предстоящата книга How To Understand And Deal With Stress, смята, че звукът на дъждовните капки прониква в сетивата ни.

Снимка 589124

Източник: iStock

По думите ѝ, когато се чувстваме тревожни или дори сме в състояние на паника, можем да се заземим и да се балансираме чрез шума на дъжда, който би ни измъкнал от негативния поток мисли и би ни свързал със сетивата и телата. "Звукът от дъжда върху перваза на прозореца ангажира слуха ни, докато ако сме навън под дъжда, се свързваме със сетивата си - чрез допир."

Дъждът, озонът, почвените бактерии и на какво мирише, когато вали

На какво мирише дъждът

Особено след продължителна суша

И какво по-подходящо време да изпробваме тази техника за спокойствие от есента, която щедро ни угажда с обилни валежи. А с чаша топъл шоколад и сгушени под завивките, можем да си спестим дори ходенето на СПА.