През последните няколко години видяхме многобройни "творби" - и художествени, и технологични, създадени от системи с изкуствен интелект.

Nike, изкуственият интелект и първата реклама, създадена от машина

Първата реклама на Nike, създадена от изкуствен интелект

“Ако не можеш да го победиш, превърни го в легенда”

Креативните машини изглеждат като неизменна част от бъдещето ни, а изобретателите им обещават, че изкуственият интелект ще създаде и открие много нови методи в медицината, транспорта и, общо взето, всички отрасли на икономиката.

Проблемът обаче е дали законът може да позволи да машините да притежават интелектуална собственост и патентно право върху създадените от самите тях неща.

Снимка 459834

Източник: iStock

Наскоро Европейският патентен офис и локалният му еквивалент във Великобритания обявиха, че това не е възможно, защото "машините не са хора" и затова не отговарят на изискванията за получаване патент.

Конкретният казус включва два дизайна, дело на изкуствения интелект Dabus - един за контейнер за течности, който променя формата си, и друг за мигаща лампа, която е по-лесно забележима от настоящите светлини за спешни случаи.

Снимка 459835

Източник: iStock

Въпреки отказа си и двата патентни офиса подчертават, че в идните години казусите като този ще зачестяват. Затова и ще бъдат нужни законови промени, за да може сферата на изкуствения интелект да продължи да се развива.

Илон Мъск, изкуственият интелект и ще останем ли без работа през 2030 г.

Илон Мъск: изкуственият интелект ще отнеме работата на много хора до 2030 г.

Една четвърт от професиите ще изчезнат до 2030 г.

Това обаче не е в юрисдикцията на патентните институции и ще трябва да изчакаме промените да дойдат директно от законодателството на ЕС и страните членки.