Илон Мъск може да бъде приеман като модерния Нострадамус, който използва част от гения си, за да ни предупреждава за тайните на бъдещето.

Както знаем, освен че Мъск е един от пионерите в опознаването и колонизирането на близкия космос, той е и от основните играчи в развитието на изкуствения интелект.

Тази седмица милиардерът взе участие в Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай, Китай, където не пропусна да ни уведоми за неясното бъдеще, в което технологиите ще изместят човеците в много сфери от живота.

Според Мъск до една четвърт от работещите хора в САЩ ще останат без работа през 2030 г., защото трудът им вече ще може да се изпълнява от машини с изкуствен интелект.

Снимка 407183

Източник: iStock

"Може би последната длъжност, която ще оцелее, ще е разработването и писането на софтуер за изкуствен интелект, преди машините да се научат сами да правят и това", предвижда СЕО-то на Tesla.

Инженерството, физиката, изкуството и работата с хора ще са сферите, които последни ще отпаднат с навлизането на интелигентните технологии, твърди милиардерът.

Креативните специалности, изискващи високо ниво на образование, ще са сред малкото незасегнати от изкуствения интелект.

Снимка 352701

Източник: iStock

Донякъде вярваме, че Мъск може да се окаже прав, съдейки по скоростта, с която се развиват технологичните отрасли през последното десетилетие.

Музиката, изкуственият интелект и каква музика ще слушаме след 10 години

Каква музика ще слушаме след 10 години

Възможно ли е изкуственият интелект да се превърне в любимия ни изпълнител

Чудим се единствено кога ще се намери някой милиардер, който да ни даде яснота по отношение на това какво ще правим с времето си, когато изкуственият интелект ни измести от работния ни стол.