След повече от година в принудителна самоизолация, постепенно започваме да се връщаме към стария си начин на живот. Разбира се, това ще отнеме време, но може би още с първите крачки сме се почувствали по-податливи на условията на външната среда.

COVID-19 и технологията, с която частиците коронавирус могат да се унищожат за половин секунда

Учени откриха как да унищожат коронавируса за половин секунда

Технологията може да се използва в системи за вентилация

И няма как да не сме си задали въпроса дали пък стоенето вкъщи не ни е изнежило и сега по-лесно да можем да настинем или да хванем някоя зараза. А отговор на този въпрос ни дават учените от MIT Medical.

Вероятно сме чували твърдението, че бебетата, израснали в стерилна среда, боледуват много по-често. Това може и да е така, защото имунната им система тепърва се формира и всяка среща с потенциални вредители оставя отпечатък в нея.

Снимка 530519

Източник: iStock

Но когато станем "по-възрастни", вече имаме зад гърба си години опит в борба с всевъзможни вируси и бактерии, които са буквално навсякъде. И тази имунна памет, т.нар. клетъчен имунитет, не може да изчезне току-така за няколко месеца стоене вкъщи.

Разбира се, излагането на бактерии, било то полезни или вредни, има регулаторна функция за имунната система и не й позволява да влезе във фаза на свръх реагиране, каквото например са алергиите.

Снимка 530516

Източник: iStock

Но идеята, че можем да създадем стерилна среда вкъщи, е доста далеч от реалността. А ако имаме домашен любимец, това е просто невъзможно.

Децата, COVID-19 и как социалната изолация се отрази на езиковите им умения

Как пандемията влоши развитието на децата

Ново проучване изследва нивото на езиковите им умения

Но пък нездравословното хранене, липсата на движение, стресът, увеличеният прием на лекарства и други последствия от самоизолацията е доста по-вероятно да окажат негативно влияние на защитните сили на организма, дори да не искаме да си го признаем, предава Medical News Today.